Sernik z kulkami makowymi
Ciasto
mąka 1 szklanka
masło 100 g
cukier puder 130 g
żółtko 1 szt.
kakao do posypania ciasta
Masa makowa :
masa makowa 1 puszka
Masa serowa:
ser trzykrotnie mielony 1 kg
cukier kryształ - 180 g
jajka 4 szt.
budyń śmietankowy 1 opak.
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło - 150 g
Dodatkowo :
polewa czekoladowa
posypka cukrowa
Sernik z kulkami makowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, oraz pozostałe składniki, zagnieść ciasto.
Następnie wysmarować tłuszczem prostokątną blachę o wymiarach 22 × 28 cm i wyłożyć ciasto, posypać kakao.
Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika do 180 stop, piec 17 minut.
2.Następnie z masy makowej, uformować kulki i ułożyć na podpieczone kruche ciasto.
3.Masa serowa:
Jajka wybić do miski, dodać cukier i pozostałe składniki, masło musi być miękkie, dokładnie wymieszać.
Wylać masę serową na kulki makowe i równomiernie rozprowadzić.
4.Z powrotem wstawić blachę do nagrzanego piekarnika do 180 stop i piec przez 55 minut, później zmniejszyć temperaturę do 160 stop. I piec jeszcze przez 15 minut.
Ostudzony sernik polać rozpuszczoną czekoladą w esy-floresy i posypać posypką cukrową.
Komentarze