Sernik z kulkami makowymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto na święta i różne okazje.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Sernik z kulkami makowymi
    Ciasto
    mąka 1 szklanka
    masło 100 g
    cukier puder 130 g
    żółtko 1 szt.
    kakao do posypania ciasta
    Masa makowa :
    masa makowa 1 puszka
    Masa serowa:
    ser trzykrotnie mielony 1 kg
    cukier kryształ - 180 g
    jajka 4 szt.
    budyń śmietankowy 1 opak.
    mąka ziemniaczana 1 łyżka
    masło - 150 g
    Dodatkowo :
    polewa czekoladowa
    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik z kulkami makowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, oraz pozostałe składniki, zagnieść ciasto.
    Następnie wysmarować tłuszczem prostokątną blachę o wymiarach 22 × 28 cm i wyłożyć ciasto, posypać kakao.
    Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika do 180 stop, piec 17 minut.
  • 2. Następnie z masy makowej, uformować kulki i ułożyć na podpieczone kruche ciasto.
  • 3. Masa serowa:
    Jajka wybić do miski, dodać cukier i pozostałe składniki, masło musi być miękkie, dokładnie wymieszać.
    Wylać masę serową na kulki makowe i równomiernie rozprowadzić.
  • 4. Z powrotem wstawić blachę do nagrzanego piekarnika do 180 stop i piec przez 55 minut, później zmniejszyć temperaturę do 160 stop. I piec jeszcze przez 15 minut.
    Ostudzony sernik polać rozpuszczoną czekoladą w esy-floresy i posypać posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować