Sernik z dynią i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepyszny serniczek z pieczoną dynią.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • składniki na spód czekoladowy

    200g masła
    200 g gorzkiej czekolady
    3 jaja
    1 szkl cukru
    135 g mąki
    szczypta soli
    cukier waniliowy

    masa serowa składniki

    1 kg twarogu
    1,5 szkl cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    cukier waniliowy
    5 jaj
    300 g puree z pieczonej dyni
    800 ml śmietany 30%

    polewa czekoladowa

    200 g białej czekolady
    5 łyżek śmietany kremówki
    suszona żurawina

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z dynią i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD CZEKOLADOWY
    Masło
    roztopić na małym ogniu dodać połamaną czekoladę. Roztopić masę czekoladową. Rozmiksować jaja z cukrem oraz wanilią dodać roztopiona masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę czekoladową. dodać mąkę i sól zmiksować. wyłożyć na blachę piec 25 min w temp. 180st. C

    MASA SEROWA
    Do sera dodać cukier, mąkę, cynamon, wanilię zmiksować. Następnie dodać po 1 jajku miksując. Dodać puree z pieczonej dyni i zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać śmietanę. Wylać masę serową na spód wstawic do piekarnika piec 15 minut w 180 st. C zmniejszyć temperaturę do 120 st. C piec 90 min . Stopniowo wyjmować z pieca.
    POLEWA CZEKOLADOWA
    Czekoladę połamać w kostkę dodać 5 łyżek śmietany i rozpuścić. Polać sernik. Posypać żurawiną.

Porady

Puree można przyrządzić dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować