Sernik z żurawiną.

4.47 (201 ocen)

Rodzina uwielbia słodkości, dlatego często przygotowuję sernik z różnymi dodatkami.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    • 250 g mąki
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 120 g cukru pudru
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 1 jajko
    • 125 g margaryny
    • Szczypta soli
    Masa twarogowa:
    • 1 kg twarogu mielonego trzykrotnie
    • 250 g margaryny
    • 6 jajek
    • 300 g cukru pudru
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 100 g żurawiny
    • 1 łyżka mąki do obtoczenia żurawiny
    • Kilka kropli aromatu cytrynowego
    Dodatkowo:
    • Polewa czekoladowa
    • Żurawina do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.47 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z żurawiną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki. następnie ciasto rozwałkować i ułożyć na natłuszczonym spodzie blachy 35x25cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
  • 2. • Twaróg wymieszać z utartym tłuszczem. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Do masy twarogowej dodać utarte żółtka, aromat oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • 3. • Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania pozostały cukier. Dodać żurawinę obtoczoną w mące i pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Masę sernikową nałożyć na podpieczone ciasto, wyrównać.
  • 4. • Sernik piec około 60-70 minut w temp.180 stopni (piekarnik powinien być podgrzany). Sernik po ostygnięciu polać polewą i udekorować żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować