Sernik z żurawiną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki. następnie ciasto rozwałkować i ułożyć na natłuszczonym spodzie blachy 35x25cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
2.• Twaróg wymieszać z utartym tłuszczem. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Do masy twarogowej dodać utarte żółtka, aromat oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3.• Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania pozostały cukier. Dodać żurawinę obtoczoną w mące i pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Masę sernikową nałożyć na podpieczone ciasto, wyrównać.
4.• Sernik piec około 60-70 minut w temp.180 stopni (piekarnik powinien być podgrzany). Sernik po ostygnięciu polać polewą i udekorować żurawiną.
Komentarze