Sernik warstwowy (gotowany}

4.5 (186 ocen)

  • 1 godz. 30 min

W wersji dla leniuchów sernik gotowany robię na herbatnikach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    3 szklanki mąki pszennej ( ciasto),
    25 dag masła bez oleju,
    1 szklanka cukru ,
    2 jajka,
    2 łyżki miodu, 2 łyżki mleka ,
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 cukier waniliowy ( ciasto)
    Masa serowa
    1 kg tłustego białego sera trzykrotnie zmielonego (masa serowa),
    15 dag masła bez oleju,
    6 jaj,
    1 szklanka cukru ,
    1 cukier waniliowy,
    1 szklanka mleka,
    3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej,
    0,5 słoika dżemu brzoskwiniowego lub morelowego,
    1,5 paczki budyniu waniliowego,
    ciemna polewa czekoladowa,
    kawałek białej czekolady (masa serowa),
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik warstwowy (gotowany} - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik warstwowy 1. 1. Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z masłem. Dodać z pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części.. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
    Każdą porcją wykleić blachę do pieczenia najlepiej o wymiarach (30/20) wyłożoną papierem do pieczenia, piec w tem. 180 stopni 15 min.
    Masa serowa
    Przygotować nadzienie:
    Ser, jaja i masło włożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i podgrzewać. Gdy gorąca masa uzyska gładką konsystencję, wlać do niej rozprowadzony mlekiem budyń i zagotować. Zdjąć z ognia, wymieszać ze skórka pomarańczowa.
    Wystudzone placki posmarować dżemem, przełożyć gorąca masą.
    Gdy ciasto wystygnie, polać go polewą czekoladową, oprószyć startą na wiórki biała czekoladą i odstawić, by polewa ostygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Masło Miód Mleko Soda oczyszczona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować