Sernik truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wspaniały owocowy sernik, na spodzie przygotowanym z herbatników. Wygląda pięknie i smakuje pysznie. Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • SPÓD
    200g herbatników Petit Beurre
    90g masła

    MASA
    250 - 300g truskawek
    1kg sera
    5 jajek
    budyń śmietankowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki mąki pszennej
    160g cukru
    3 łyżki śmietanki kremówki 30% lub 36%

    DODATKOWO
    400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
    śmietan-fix (opcjonalnie)
    2 łyżeczki cukru
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    200g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy w blenderze lub przy pomocy wałka kuchennego. W międzyczasie roztapiamy masło w małym garnuszku. Herbatniki mieszamy z roztopionym masłem i wyklejamy nimi tortownicę, mocno dociskając do spodu. Chłodzimy około 20 min w lodówce.
  • 2. Truskawki przekładamy do miseczki i gnieciemy je widelcem, tak aby pozostały kawałki, a częśc była rozwalona i by owoce puściły sok. Wszystkie składniki na masę powinny być temperatury pokojowej. Przekładamy je do misy miksera i dokładnie miksujemy, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Pod koniec dodajemy truskawki i jeszcze chwilę miksujemy, do uzyskania różowego lub jasnoczerwonego zabarwienia. Gotowa masę przelewamy na schłodzony spód.
  • 3. Pieczemy około 70 - 90 min w temperaturze 180 stopni. W granicach tego czasu, sprawdzamy, czy wierzch sernika na środku jest galaretkowty, czy stawia opór przy dotknięciu. Jezeli jest płynny, nalezy jeszcze piec ciasto. Po wyłączeniu piekarnika, sernika w nim pozostawiamy, aż do ostygnięcia, a następnie otwieramy drzwiczki i czekamy około 15 min. Jeśli, wyciągniemy sernika od razy, opadnie do środka. Ja zrobiłam dokładnie tak jak piszę i sernik wyszedł równiutki.
  • Sernik truskawkowy 4. Po upieczeniu i ostudzeniu wkładamy sernika do lodówki na przynajmniej kilka godzin a najlepiej na całą noc. Schłodzony sernik jest gotowy do dekoracji.



    Śmietane kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i śmietan-fixem (jeśli trzeba). Nakładamy ją na schłodzny sernik. Posypujemy ją umytymi i pokrojonymi na połówki lub ćwiartki truskawkami. Na wierzch ścieramy czekoladę.

Porady

Ciasto można wykonać również z innymi owocami np malinami czy jagodami. Można też użyć owoców mrożonych, należy jednak pamiętać, aby po rozmrożeniu pozbyć się nadmiaru wody i soku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować