Serniczek swoja wyjatkowosc zawdziecza zapachowi i smakowi prawdziwej ,zerwanej z drzewa pomaranczy .Kolejna zaleta jest spod zrobiony z ciasta kruchego sypanego,wiec jak mozna sie domyslec-robi sie go bardzo szybko-a efekt zachwyca!
Sernik swiateczny na ciescie sypanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Make przesiewamy z proszkiem do pieczenia ,robimy dolek wbijamy zoltka,dodajemy aromat,cukier i pokrojone zimne maslo,siekamy wszystko nozem i po chwili robimy z ciasta rodzaj kruszonki.
2.Bladszke o wymiarach 25/35cm wykladamy papierem do pieczenia i wysypujemy 3/4 porcji kruszonki,pozostala czesc wkladamy do lodowki.
3.Blaszke wstawiamy do piekarnika na 15 min,pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C.
W tym czasie przygotowujemy mase serowa.
4.Bialka oddzielamy od zoltek i ubijamy je z odrobina soli na sztywno.
5.Do misy miksera wykladamy ser ricotta,dodajemy cukier i zoltka,ciagle ucierajac na wolnych obrotach miksera,dodajemy make ziemniaczana,olej i otarta skorke z pomaranczy.
6.Wszystkie skladniki mieszamy dosc krotko,na koniec dodajemy ubite bialka ,laczymy i wylewamy mase na podpieczony spod ( ja wylalam na dopiero co wyjety z piekarnika-nic sie nie stanie! )
7.Pieczemy przez 15 min w temp.175 st C,potem obnizamy temp.do 160 st.C ,w tym czasie otwieramy piekarnik ,posypujemy sernik pozostala kruszonka i pieczemy dalej 1 godz.( radze przykryc gore ciasta papierem do pieczenia,kruszonka sie nie przypali )
8.Po wylaczeniu piekarnika pozostawiamy w nim sernik i studzimy go przy zamknietych drzwiczkach przez 15 min,potem lekko je uchylamy i dalej pozostawiamy ciasto do calkowitego wystudzenia.
Komentarze