Sernik swiateczny na ciescie sypanym

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Serniczek swoja wyjatkowosc zawdziecza zapachowi i smakowi prawdziwej ,zerwanej z drzewa pomaranczy .Kolejna zaleta jest spod zrobiony z ciasta kruchego sypanego,wiec jak mozna sie domyslec-robi sie go bardzo szybko-a efekt zachwyca!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    .3 szklanki maki
    .1 szklanka cukru
    .1 kostka masla
    .3 zoltka
    .2 lyzeczki proszku do pieczenia
    .aromat waniliowy

    Masa serowa
    .750 gr sera ( u mnie ricotta )
    .3/4 szklanki cukru
    .1/2 szklanki oleju
    .3 lyzki maki ziemniaczanej
    .5 jajek
    .3 lyzki startej skorki pomaranczowej
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik swiateczny na ciescie sypanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Make przesiewamy z proszkiem do pieczenia ,robimy dolek wbijamy zoltka,dodajemy aromat,cukier i pokrojone zimne maslo,siekamy wszystko nozem i po chwili robimy z ciasta rodzaj kruszonki.
  • 2. Bladszke o wymiarach 25/35cm wykladamy papierem do pieczenia i wysypujemy 3/4 porcji kruszonki,pozostala czesc wkladamy do lodowki.
  • 3. Blaszke wstawiamy do piekarnika na 15 min,pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C.
    W tym czasie przygotowujemy mase serowa.
  • 4. Bialka oddzielamy od zoltek i ubijamy je z odrobina soli na sztywno.
  • 5. Do misy miksera wykladamy ser ricotta,dodajemy cukier i zoltka,ciagle ucierajac na wolnych obrotach miksera,dodajemy make ziemniaczana,olej i otarta skorke z pomaranczy.
  • 6. Wszystkie skladniki mieszamy dosc krotko,na koniec dodajemy ubite bialka ,laczymy i wylewamy mase na podpieczony spod ( ja wylalam na dopiero co wyjety z piekarnika-nic sie nie stanie! )
  • 7. Pieczemy przez 15 min w temp.175 st C,potem obnizamy temp.do 160 st.C ,w tym czasie otwieramy piekarnik ,posypujemy sernik pozostala kruszonka i pieczemy dalej 1 godz.( radze przykryc gore ciasta papierem do pieczenia,kruszonka sie nie przypali )
  • 8. Po wylaczeniu piekarnika pozostawiamy w nim sernik i studzimy go przy zamknietych drzwiczkach przez 15 min,potem lekko je uchylamy i dalej pozostawiamy ciasto do calkowitego wystudzenia.
  • 9. Zycze smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować