Sernik śląski "Anielka"

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od mamy,która ten sernik robi tylko na święta ja natomiast bardzo go lubię i piekę go częściej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    4,5 szklanki mąki

    1,5 szklanki cukru

    5 żółtek

    1,5 łyżki proszku do pieczenia

    38 dag masła

    3 łyżki kakao




    Składniki na masę serową:

    1 kg sera

    6 całych jajek

    3 białka od ciasta

    1 szklanka cukru

    15 dag masła

    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik śląski "anielka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Z podanych składników(ciasta) zagnieść ciasto i schlodzić w lodówce przez około godzinę..

    2.Ser zmielić,masło utrzeć na puch dodając po trochę sera,cukru i po jednym żółtku,białka odkładać do miski dodać trzy od ciasta ,ubić na sztywno pianę i połączyć łyżką drewnianą z masą serową.

    3.Ciasto wyjąć z lodówki,podzielić na dwie części.Dużą formę wysmarować tłuszczem,obsypać mąką,zetrzeć na tarce część ciasta,rozłożyć masę serową,zetrzeć pozostałe ciasto i piec przez około godzinę w temp 200 st.C.Po upieczeniu wystudzić i udekorować polewą i bitą śmietaną.

Porady

Do masy serowej możemy dodać również bakalie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować