1 kilogram sera śmietankowego z wiaderka
200 gram śmietany 36 %
200 gram koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki wrzącej wody
1 żelatyna na 2,5 litra wody
2 pomidory
sól do smaku
pieprz do smaku
Sernik pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i odstawić do ostudzenia.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
Wydrążyć środki i miąższ pokroić w drobną kostkę.
Ser wymieszać ze śmietaną.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3.
Do mniejszej części dodać 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego i wymieszać.
Do większej części dodać pozostały koncentrat pomidorowy oraz pokrojone pomidory.
Wymieszać.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią aluminiową.
Do sera z pomidorami wlać 2/3 żelatyny.
Energicznie wymieszać.
Przelać do tortownicy.
Wyrównać.
Mniejszą część sera wymieszać z pozostałą żelatyną i wylać na masę z pomidorami.
Wyrównać.
Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki.
Najlepiej na całą noc, do całkowitego stężenia.
Po wyjęciu dowolnie udekorować i podawać z ulubionym pieczywem.
Komentarze