Sernik absolutnie przeszedł moje oczekiwania.Jest wilgotny o kremowej konsystencji i bardzo ciekawym tropikalnym smaku.
Składniki:
Spód:
340 g ciasteczek owsianych kokosowych (u mnie Digestive)
50 g wiórków kokosowych
100 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego *
250 g mascarpone
1 i 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
400 ml mleczka kokosowego
puszka ananasa **
5 jajek
2 żółtka
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
ok. 340 g jogurtu greckiego
reszta mleka skondensowanego
Sernik piña colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki spodu wkładamy do malaksera i ucieramy na piasek. Formę, której dno wyłożyliśmy papierem do pieczenia, wykładamy masą ciasteczkową. Boki formy również.
2.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Ananasy dokładnie odsączamy.Następnie blendujemy. Puszkę z mlekiem kokosowym otwieramy i zbieramy śmietankę (mniej niż pół puszki,odstawiamy.Dodamy ją później do masy serowej.Do twarogu dodajemy mascarpone i mąkę ziemniaczaną. Całość chwilkę miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy 1 i 1/2 szklanki mleka skondensowanego,resztę zostawiamy na polewę.Następnie dodajemy po 1 jajku, po każdym chwilkę miksując i żółtka. Na koniec dodajemy śmietankę kokosową i mus z ananasa.
3..Masę wylewamy do formy*** i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.Następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy kolejne 100 minut.W tym czasie mieszamy ze sobą składniki polewy.Po upieczeniu wylewamy na sernik przygotowaną wcześniej polewę i pieczemy jeszcze kolejne 15 minut.Gotowy sernik wyjmujemy i dokładnie studzimy.
Porady
*można użyć gotowego na sernik
**nie używamy świeżego ananasa
***o średnicy 26 cm
Komentarze