Sernik Piña Colada

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przepyszny, puszysty jak pianka i wilgotny sernik. Z dodatkiem ananasa i wiórków kokosowych, które doskonale ze sobą współgrały i stworzyły kompozycję idealną.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie lub dobrej jakości ser wiaderkowy
    10 jajek
    200 g masła
    75 g mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    1 szklanka cukru
    1 puszka ananasa
    50 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik piña colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubić z masłem i cukrem na puszystą i jasną masę.
  • 2. Dodać ekstrakt waniliowy i obie mąki, wymieszać.
  • 3. Powoli dodawać ser cały czas miksując.
  • 4. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie, łyżką, wmieszać ją do masy.
  • 5. Masę serową wyłożyć na blachę (u mnie miała wymiary 25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia, ułożyć na niej posiekanego w kostkę ananasa i posypać kokosem.

    Sernik wstawić do nagrzanego do 170ºC piekarnika i piec przez ok. 70 min.
  • 6. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Porady

Środek upieczonego sernika powinien być ścięty, ale może być jeszcze lekko galaretowaty. Sernika nie należy piec zbyt długo, bo może opaść i stać się twardy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kokos Ser biały Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować