Sernik orzechowo-brzoskwiniowy

4.5 (158 ocen)

Ładnie wygląda i wspaniale smakuje.

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
    5 jajek
    5 czubatych łyżek cukru
    3 czubate łyżki mąki krupczatki
    10 dag zmielonych orzechów włoskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1 kg mielonego białego sera
    ¾ szklanki cukru
    5 czubatych łyżeczek żelatyny
    ½ szklanki mleka
    500 ml śmietany 30%
    Dodatkowo:
    ok. 400 ml dżemu brzoskwiniowego (1 średni słoik)
    ok. 25 dag herbatników
    1 puszka brzoskwiń
    Do dekoracji:
    5 dag gorzkiej lub mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik orzechowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż masa będzie gładka. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Na koniec dodać mąkę krupczatkę wymieszaną z orzechami włoskimi (zmielonymi) i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wylać na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić.

    Mielony biały ser zmiksować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie łyżką. Następnie wlać ostudzoną żelatynę (może być letnia) i razem zmiksować mikserem.

    Biszkopt orzechowy posmarować dżemem brzoskwiniowym i wyłożyć połowę masy serowej. Na niej ułożyć herbatniki, następnie pokrojone w plasterki brzoskwinie, a na nich ułożyć pozostałą masę serową. Wierzch sernika posypać gorzką czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.

    Sernik włożyć do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować