Biszkopt orzechowy:
5 jajek
5 czubatych łyżek cukru
3 czubate łyżki mąki krupczatki
10 dag zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg mielonego białego sera
¾ szklanki cukru
5 czubatych łyżeczek żelatyny
½ szklanki mleka
500 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
ok. 400 ml dżemu brzoskwiniowego (1 średni słoik)
ok. 25 dag herbatników
1 puszka brzoskwiń
Do dekoracji:
5 dag gorzkiej lub mlecznej czekolady
Sernik orzechowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż masa będzie gładka. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Na koniec dodać mąkę krupczatkę wymieszaną z orzechami włoskimi (zmielonymi) i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wylać na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić.
Mielony biały ser zmiksować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie łyżką. Następnie wlać ostudzoną żelatynę (może być letnia) i razem zmiksować mikserem.
Biszkopt orzechowy posmarować dżemem brzoskwiniowym i wyłożyć połowę masy serowej. Na niej ułożyć herbatniki, następnie pokrojone w plasterki brzoskwinie, a na nich ułożyć pozostałą masę serową. Wierzch sernika posypać gorzką czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.
Komentarze