Sernik niebiański

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny i delikatny sernik.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód:

    100 g herbatników
    6 łyżek stopionej margaryny
    2 łyżki cukru

    Masa serowa:

    900 g mielonego twarogu
    3 jajka
    250 g drobnego cukru
    3 łyżki mąki
    aromat waniliowy
    3/4 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%

    Polewa:

    1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
    1 łyżka cukru pudru

    Dekoracja:

    kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik niebiański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozdrabniamy blenderem na proszek, dodajemy ostudzoną margarynę i cukier. Mieszamy i wykładamy na dno tortownicy. Wyrównujemy i dociskamy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C, a następnie studzimy.
  • 2. Twaróg miksujemy przez ok. 3 minuty. Dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem, następnie śmietanę, jajka i aromat waniliowy. Tortownicę z zewnątrz dokładnie zabezpieczamy folią aluminiową. Wylewamy masę serową. Tortownicę wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego i do niego (do połowy wysokości sernika) wlewamy wrzątek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy w piekarniku przez godzinę przy uchylonych drzwiczkach.
  • 3. Śmietanę na polewę mieszamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Chłodzimy ok. 6 godzin w lodówce, a przed podaniem brzegi dekorujemy skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Niebiański sernik

To może cię zainteresować