Roladki drobiowe z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Smaku nie da się opisać słowami, więc sami spróbujcie.

  • 45 min

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
    100 g rodzynek
    pęczek koperku
    4 plastry żółtego sera
    sól selerowa
    przyprawa pfeffer gold
    woda
    olej rzepakowy do smażenia
    odrobina mąki do zagęszczenia sosu

Roladki drobiowe z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewamy dwiema szklankami wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia, po czym odsączamy (wodę zostawiamy do przygotowania sosu).
    Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie przekrawamy wzdłuż, tak aby powstały 4 roladki. Mięso lekko rozbijamy, przyprawiamy z obu stron solą selerową i przyprawą pfeffer gold (przyprawy nie żałujemy!).
    Na każdym kawałku mięsa kładziemy plaster sera, następnie trochę posiekanego koperku i na brzegu po łyżeczce sparzonych rodzynek (te, które zostaną, wykorzystamy do sosu).
    Zwijamy roladki i zabezpieczamy wykałaczkami, aby się nie rozwinęły. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym wlewamy wodę, w której moczyły się rodzynki i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut (na wolnym ogniu).
    Po tym czasie wyciągamy roladki, wrzucamy pozostałe rodzynki i koperek. Zagotowujemy, a następnie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z odrobiną wody. Doprawiamy wedle uznania. Sosem polewamy roladki. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.

Komentarze

Podobne przepisy