Niebiański puszek

4.5 (147 ocen)

lekkie ciasto przekładane masą jabłkową i kremem budyniowym

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek, 1/2 szkl. cukru, 1 galaretka cytrynowa, odrobina soku z cytryny
    Krem budyniowo-kajmakowy:
    1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 1 masło, 3 łyżki kajmaku
    Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Niebiański puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Wykładamy na blaszkę o wym. 24x38 cm. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
  • 2. Masa jabłkowa:
    jabłka obieramy, ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem. Zagotowujemy z cukrem, do gotującej masy dodajemy galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Przestygniętą masę nakładamy na biszkopt.
  • 3. Masa budyniowo- kajmakowa:
    W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, wlewamy budyń. Studzimy. Masło miksujemy, dodajemy wystudzony budyń oraz kajmak. Masę wykładamy na zastygnięte jabłka. Wierzch posypujemy wiórkami.

Porady

Ciasto należy dobrze schłodzić, aby dobrze się kroiło

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować