Sernik na zimno z mlekiem w proszku i musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MASA SEROWA
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody (max. 100 ml) i odstawić do napęcznienia. Gdy żelatyna pochłonie całą wodę, umieścić ją w kąpieli wodnej i poczekać aż ponownie się rozpuści, co jakiś czas mieszając.
Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Można je delikatnie nasączyć herbatą.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Przełożyć do miseczki. Utrzeć samo masło, gdy będzie puszyste, cały czas miksując, dodać utarte żółtka z cukrem pudrem. Do gładkiej masy dodawać łyżka po łyżce biały ser i miksować. Następnie wsypać mleko w proszku i znów zmiksować. Do ciepłej (ale nie gorącej) żelatyny dodać łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać. Nie może być żadnych grudek. Ponownie dodać trochę masy serowej i wymieszać. W ten sposób hartujemy żelatynę. Włączy obroty miksera na najszybsze i wlać żelatynę. Całość chwilę miksować i następnie od razu przełożyć do tortownicy. Ciasto włożyć do lodówki.
2.MUS BRZOSKWINIOWY
Brzoskwinie obrać ze skórki. Aby skórka łatwo zeszła, należy polać owoce wrzątkiem. Usunąć pestki i brzoskwinie zblendować na gładki mus. Musu powinno być 400 ml. Jeśli jest mniej, należy dolać wodę, a jeśli więcej to odłożyć odpowiednią ilość. Mus zagotować. Następnie zdjąć z ognia i wsypać galaretkę brzoskwiniową. Dokładnie wymieszać, aby się rozpuściła. Mus odstawić do ostygnięcia.
Zimny mus wylać na masę serową. Ponownie schować do lodówki. Gdy stężeje, udekorować plasterkami brzoskwini.
Komentarze