Sernik na zimno z mlekiem w proszku i musem brzoskwiniowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, kremowy sernik na zimno z mlekiem w proszku i musem brzoskwiniowym.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MASA SEROWA
    pół kg twarogu w wiaderku
    2 szklanki mleka w proszku
    3 żółtka
    5 łyżek cukru pudru
    200 g masła
    3 łyżki żelatyny
    paczka biszkoptów

    MUS BRZOSKWINIOWY
    3-4 brzoskwinie
    galaretka brzoskwiniowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik na zimno z mlekiem w proszku i musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA SEROWA
    Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody (max. 100 ml) i odstawić do napęcznienia. Gdy żelatyna pochłonie całą wodę, umieścić ją w kąpieli wodnej i poczekać aż ponownie się rozpuści, co jakiś czas mieszając.
    Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Można je delikatnie nasączyć herbatą.
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Przełożyć do miseczki. Utrzeć samo masło, gdy będzie puszyste, cały czas miksując, dodać utarte żółtka z cukrem pudrem. Do gładkiej masy dodawać łyżka po łyżce biały ser i miksować. Następnie wsypać mleko w proszku i znów zmiksować. Do ciepłej (ale nie gorącej) żelatyny dodać łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać. Nie może być żadnych grudek. Ponownie dodać trochę masy serowej i wymieszać. W ten sposób hartujemy żelatynę. Włączy obroty miksera na najszybsze i wlać żelatynę. Całość chwilę miksować i następnie od razu przełożyć do tortownicy. Ciasto włożyć do lodówki.
  • 2. MUS BRZOSKWINIOWY
    Brzoskwinie obrać ze skórki. Aby skórka łatwo zeszła, należy polać owoce wrzątkiem. Usunąć pestki i brzoskwinie zblendować na gładki mus. Musu powinno być 400 ml. Jeśli jest mniej, należy dolać wodę, a jeśli więcej to odłożyć odpowiednią ilość. Mus zagotować. Następnie zdjąć z ognia i wsypać galaretkę brzoskwiniową. Dokładnie wymieszać, aby się rozpuściła. Mus odstawić do ostygnięcia.
    Zimny mus wylać na masę serową. Ponownie schować do lodówki. Gdy stężeje, udekorować plasterkami brzoskwini.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować