Sernik na zimno z galaretką i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki, z wyjątkiem śmietany powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmiksować z mlekiem skondensowanym i wanilią na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, dodać do niej kilka łyżek masy serowej, wymieszać tak, by nie było grudek. Całość przelać do serowej masy i dokładnie zmiksować.
2.Formę w kształcie serca wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia, wylać masę serową i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
3.Przygotować galaretki, rozpuszczając je w 3 szklankach gorącej wody. Ostudzić.
4.Na zastygniętą masę serową wyłożyć truskawki, wylać ostudzoną galaretkę. Schłodzić do momentu zastygnięcia galaretki.
5.Udekorować śmietaną kremówką ubitą z dodatkiem 2 łyżeczek cukru pudru (cukier dodajemy na sam koniec ubijania).
Komentarze