Sernik na zimno z galaretką i bitą śmietaną

4.5 (178 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

dla_dwojga

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - twarog trzykrotnie mielony: 350 gramów
    - mleko skondensowane słodzone: 400 gramów
    - ekstrakt z wanili: 3 gramy
    - żelatyna rozpuszczona w 1/5 szklanki gorącej wody: 10 gramów
    - galaretka o smaku truskawkowym rozpuszczone w 3 szkl wody: 2 opakowania
    - truskawki: 200 gramów
    - śmietana kremówka 30 % - 36%: 250 mililitrów
    - cukier puder: 8 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno z galaretką i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki, z wyjątkiem śmietany powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmiksować z mlekiem skondensowanym i wanilią na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, dodać do niej kilka łyżek masy serowej, wymieszać tak, by nie było grudek. Całość przelać do serowej masy i dokładnie zmiksować.
  • 2. Formę w kształcie serca wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia, wylać masę serową i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  • 3. Przygotować galaretki, rozpuszczając je w 3 szklankach gorącej wody. Ostudzić.
  • 4. Na zastygniętą masę serową wyłożyć truskawki, wylać ostudzoną galaretkę. Schłodzić do momentu zastygnięcia galaretki.

  • 5. Udekorować śmietaną kremówką ubitą z dodatkiem 2 łyżeczek cukru pudru (cukier dodajemy na sam koniec ubijania).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować