Sernik na zimno z dynią

5 (196 ocen)

  • 30 min

Jako że okres dyniowy nadal trwa, proponuje pyszny sernik z dynią.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    ( 12 porcji)

    600 g obranej dyni
    sok z cytryny
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    1 łyżka żelatyny
    Masa serowa:
    550 g sera półtłustego dwukrotnie mielonego
    2 serki homogenizowane naturalne po 150 g każdy ( Jogo)
    250 ml śmietany 30%
    1 śmietan-fix
    1/2 szklanki cukru pudru waniliowego
    sok z 1/2 cytryny
    1 czubata łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik na zimno z dynią 1. Dynie pokroić w kostkę, zalać 1 łyżką wody i rozpróżyć pod przykryciem a następnie dodać cukier i sok z cytryny i razem zagotować do rozpuszczenia cukru.
    Zmiksować na gładki mus.
    Żelatynę namoczyć w wodzie (2 łyżki) a następnie rozpuścić i połączyć z masą dyniową.
    Wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
    Oba sery wymieszać ze sobą.
    Ser półtłusty mielimy tylko dwa razy aby czuć było strukturę sera wtedy sernik ma bardziej wyrazisty smak.
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietan-fixem.
    Sery wymieszać z ubita śmietaną oraz sokiem z cytryny.
    Żelatynę jak do dyni namoczyć, rozpuścić i wlać do sera.
    Masę serową wylać do tortownicy o średnicy 22 cm.
    Wstawić do lodówki do stężenia.
    Po stężeniu masy serowej wylać do tortownicy mus z dyni.
    Ponownie wstawić do lodówki do stężenia.

    Smacznego.

Porady

Można sernik polać jeszcze sokiem owocowym ale i bez tego jest pyszny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować