SERNIK NA ZIMNO Z CZEREŚNIAMI I GALARETKĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Sezon na czereśnie w pełni i jak tu nie zrobić pysznego ciasta. Dzisiaj polecam sernik na zimno z czereśniami i galaretką. Smaczny, lekki i chętnie zjadany.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    0,5 kg czereśni
    2 czerwone galaretki
    3 szklanki gorącej wody
    1 kg sera wiaderkowego
    2 cukry waniliowe
    6 dużych łyżek cukru
    3 duże łyżki żelatyny spożywczej + 1/2 szklanki gorącej wody
    1 paczka biszkoptów okrągłych + 1/2 szklanki mleka
    czereśnie do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno z czereśniami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0x0p3g3 1. Czereśnie drylujemy, kilka możemy zostawić do dekoracji. Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody i studzimy.
    Na dno tortownicy wlewamy część galaretki i wsypujemy garść drylowanych czereśni. Przekładamy do lodówki do stężenia (ja daję ciasto na dno zamrażarki i skracam czas zastygania).
  • image-0a2pbvq 2. Ser przekładamy do miski, dodajemy cukry (możemy użyć gotowy ser wiaderkowy waniliowy ale, wtedy nie dodajemy cukrów), dokładnie mieszamy.
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, wlewamy do sera, mieszamy.
    Na pierwszą warstwę galaretki wylewamy część sera (opcjonalnie), odkładamy do stężenia.
    Następnie galaretka z owocami i ser. Na ostatnią warstwę wykładamy namoczone biszkopty w ciepłym mleku, tyle ile wejdzie i odkładamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
  • image-0rcri54 3. Ciasto przed wyjęciem wkładamy na 1-2 minuty do miski z ciepłą wodą, umarzając aby je nie zalać, przechylamy do góry dnem nad talerzem i wykładamy sernik.
    Podajemy ciasto schłodzone do kawki,ulubionego likieru itp. smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować