Sernik na zimno truskawkowy z galaretką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwy, tani i bardzo smaczny sernik na zimno truskawkowy z herbatnikami i z dużą ilością galaretki.........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • truskawki duże 800 gram,
    galaretka truskawkowa 2 opakowania + woda gorąca 900 ml

    twaróg waniliowy 1 kg wiaderko,
    śmietana 30% zimna 200 gram,
    żelatyna deserowa (bez przypraw) 3 łyżki + gorąca 3/4 szklanki,
    herbatniki 150 gram
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sernik na zimno

Sernik na zimno truskawkowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik na zimno truskawkowy z galaretką 1. Duże truskawki obrać z szypułek, na durszlaku pod zimną wodą szybko opłukać, nożykiem odciąć czubki po szypułkach i truskawki przekroić na 3 plastry.

    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić, do pojemnika dodać twaróg waniliowy (cukier nie potrzebny) z wiaderka, dodać śmietanę i mikserem wszystko utrzeć z 3 minuty na najwyższych obrotach.
  • Sernik na zimno truskawkowy z galaretką 2. Wsypać połowę truskawek i mikserem utrzeć z masą serową, na koniec w trakcie ucierania wlać wystudzoną żelatynę i wymieszać z masą serową.
  • Sernik na zimno truskawkowy z galaretką 3. Keksówka silikonowa 24 cm, postawić na talerzu płaskim, na dnie formy podwójnie rozłożyć herbatniki, wyłożyć masę serową, wygładzić wierzch i delikatnie powciskać resztę truskawek, schować do lodówki na godzinę.

    Sernik wyjąć z lodówki, delikatnie odsunąć boki keksówki od sernika i wlać w te miejsca lekko stężałą galaretkę, sernik podniesie się wyżej, schować do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Ser z wiaderka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować