Sernik na zimno "Poezja lata"

  • wyświetlono: 223 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Do sernika wykorzystujemy mrożone owoce lata najlepiej ze swoich zapasów z zamrażarki:)

IMG_20190816_115618
  • 18 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

SPÓD:

170g ciasteczek Oreo
30g masła, miękkiego

MASA SEROWA:

2/3 szklanki mleka
20g żelatyny spożywczej
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
250g sera ricotta
250ml śmietanki 30-36%, schłodzonej

GALARETKA:

450g mrożonych owoców mieszanych ( borówki, jagody, wiśnie, truskawki)
1 galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik na zimno "Poezja lata"

  • Sernik na zimno "Poezja lata"1. Około dwóch godzin przed wykonaniem sernika zacząć rozmrażać owoce.
    Ciasteczka rozdrobnić w melakserze razem z miękkim masłem. Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko samo dno) i wyłożyć ciastkami, dokładnie uklepać, wstawić do lodówki.
  • Sernik na zimno "Poezja lata"2. Mleko podgrzać w rondelku, kiedy będzie bardzo ciepłe, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i co chwila mieszając dokładnie ją rozpuścić. Przelać przez sitko od razu do większej miski.
    Zacząć ubijać schłodzoną śmietankę.
    Oddzielnie zmiksować mleko skondensowane z ricottą na gładką masę. Mieszankę wlewać stopniowo do mleka z żelatyną ciągle mieszając. Dodać ubitą na sztywno śmietankę i delikatnie wymieszać. Ostrożnie wylać na spód z ciasteczek i wstawić do lodówki na 1 godzinę lub do czasu aż masa dobrze stężeje.
  • Sernik na zimno "Poezja lata"3. Do większego rondelka wlać 1,5 szklanki wody. Podgrzać wodę do bardzo ciepłej (nie gotować), odstawić z ognia, wsypywać stopniowo galaretkę i mieszać aż do rozpuszczenia.
    Dodać rozmrożone owoce z całym powstałym sokiem. Wymieszać i ostudzić. Po wystudzeniu wyłożyć delikatnie łyżką na masę serową. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
    Sernik przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Porady

Pamiętajmy żeby śmietankę schłodzić co najmniej dzień wcześniej. Owoce rozmrażamy około 2 godzin wcześniej przed robieniem sernika. Żelatynę z mlekiem przelewamy przez sitko aby pozbyć się ewentualnych grudek. Masa serowa z żelatyną dość szybko tężeje więc śmietankę najlepiej ubić troszkę wcześniej. W galaretce mogą być tylko maliny lub tylko wiśnie kto co lubi. Ja najbardziej polecam truskawki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkażelatynamasłomleko skondensowanericottaowoce leśne

Komentarze

Podobne przepisy

jagodowy sernik na zimno

Dodane przez: klementynka

jagodowy sernik na zimno

Jagody to zdecydowanie nasze ulubione...

Sernik na zimno "Pszczółka"

Dodane przez: cukieriwanilia.pl

Sernik na zimno "Pszczółka"

Sernik na zimno z serków waniliowych...

Sernik na zimno z oreo

Dodane przez: czarrna

Sernik na zimno z oreo

Kokosowy sernik na zimno z ciasteczkami...

Kajmakowy sernik na zimno

Dodane przez: kuchenny świat

Kajmakowy sernik na zimno

Szybki w przygotowaniu serniczek...

Sernik na zimno

Dodane przez: Teodorka

Sernik na zimno

Jest tak pyszny , że znika w ciągu...

Sernik Mars na zimno

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Sernik Mars na zimno

Bomba kaloryczna ale od czasu do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE