Sernik na zimno "Poezja lata"

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Do sernika wykorzystujemy mrożone owoce lata najlepiej ze swoich zapasów z zamrażarki:)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SPÓD:

    170g ciasteczek Oreo
    30g masła, miękkiego

    MASA SEROWA:

    2/3 szklanki mleka
    20g żelatyny spożywczej
    1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
    250g sera ricotta
    250ml śmietanki 30-36%, schłodzonej

    GALARETKA:

    450g mrożonych owoców mieszanych ( borówki, jagody, wiśnie, truskawki)
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Sernik na zimno "poezja lata" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik na zimno "Poezja lata" 1. Około dwóch godzin przed wykonaniem sernika zacząć rozmrażać owoce.
    Ciasteczka rozdrobnić w melakserze razem z miękkim masłem. Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko samo dno) i wyłożyć ciastkami, dokładnie uklepać, wstawić do lodówki.
  • Sernik na zimno "Poezja lata" 2. Mleko podgrzać w rondelku, kiedy będzie bardzo ciepłe, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i co chwila mieszając dokładnie ją rozpuścić. Przelać przez sitko od razu do większej miski.
    Zacząć ubijać schłodzoną śmietankę.
    Oddzielnie zmiksować mleko skondensowane z ricottą na gładką masę. Mieszankę wlewać stopniowo do mleka z żelatyną ciągle mieszając. Dodać ubitą na sztywno śmietankę i delikatnie wymieszać. Ostrożnie wylać na spód z ciasteczek i wstawić do lodówki na 1 godzinę lub do czasu aż masa dobrze stężeje.
  • Sernik na zimno "Poezja lata" 3. Do większego rondelka wlać 1,5 szklanki wody. Podgrzać wodę do bardzo ciepłej (nie gotować), odstawić z ognia, wsypywać stopniowo galaretkę i mieszać aż do rozpuszczenia.
    Dodać rozmrożone owoce z całym powstałym sokiem. Wymieszać i ostudzić. Po wystudzeniu wyłożyć delikatnie łyżką na masę serową. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
    Sernik przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Porady

Pamiętajmy żeby śmietankę schłodzić co najmniej dzień wcześniej. Owoce rozmrażamy około 2 godzin wcześniej przed robieniem sernika. Żelatynę z mlekiem przelewamy przez sitko aby pozbyć się ewentualnych grudek. Masa serowa z żelatyną dość szybko tężeje więc śmietankę najlepiej ubić troszkę wcześniej. W galaretce mogą być tylko maliny lub tylko wiśnie kto co lubi. Ja najbardziej polecam truskawki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować