Sernik na zimno

4.5 (151 ocen)

  • 60 min

Dla łasuchów lubiących serowe smakołyki

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg sera z wiaderka lub 60-80 dkg sera białego półtłustego (przekręcić przez maszynkę)
    1 kostka margaryny (temperatura pokojowa)
    1 szklanka mleka przegotowanego
    2 niepełne szklanki cukru
    3 łyżki żelatyny
    3 jajka (2 żółtka, 1 całe)
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki kakao
    3 galaretki ( smak i kolor w zależności od owoców do dekoracji)
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Ser

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik udekorowany truskawkami 1. Jaja, cukry i margarynę utrzeć na gładką masę. Do masy dodawać stopniowo ser i ucierać aż dodamy cały ser.
    Żelatynę rozpuścić w pół szklanki ciepłej wody.
    Zagotować 1 szklankę mleka i wlać żelatynę.
    Żelatynę rozpuszczoną w mleku wlewamy stopniowo do masy serowej i ucieramy aż do połączenia.
    Utartą masę dzielimy na dwie części do jednej wsypujemy kakao i mieszamy.
    Tortownicę średnicy 28cm lub blaszkę 23x36cm smarujemy margaryną i pokrywamy folią spożywczą, żeby placek nie przeszedł zapachem blachy.
    Na tak wyłożoną blachę wylewamy najpierw ciemną część masy serowej i wkładamy na chwilę do lodówki aż trochę się ściągnie.
    Następnie wylewamy jasną część masy i znowu do lodówki. Zanim się mocno ściągnie dekorujemy nasz placek według swojego pomysłu i zalewamy galaretką którą gotujemy według przepisu - ja dodaję 1 szklankę mniej wody niż w przepisie. Wkładamy placek do lodówki najlepiej na noc do stężenia. SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Owoce Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować