Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja, cukry i margarynę utrzeć na gładką masę. Do masy dodawać stopniowo ser i ucierać aż dodamy cały ser.
Żelatynę rozpuścić w pół szklanki ciepłej wody.
Zagotować 1 szklankę mleka i wlać żelatynę.
Żelatynę rozpuszczoną w mleku wlewamy stopniowo do masy serowej i ucieramy aż do połączenia.
Utartą masę dzielimy na dwie części do jednej wsypujemy kakao i mieszamy.
Tortownicę średnicy 28cm lub blaszkę 23x36cm smarujemy margaryną i pokrywamy folią spożywczą, żeby placek nie przeszedł zapachem blachy.
Na tak wyłożoną blachę wylewamy najpierw ciemną część masy serowej i wkładamy na chwilę do lodówki aż trochę się ściągnie.
Następnie wylewamy jasną część masy i znowu do lodówki. Zanim się mocno ściągnie dekorujemy nasz placek według swojego pomysłu i zalewamy galaretką którą gotujemy według przepisu - ja dodaję 1 szklankę mniej wody niż w przepisie. Wkładamy placek do lodówki najlepiej na noc do stężenia. SMACZNEGO
Komentarze