Sernik na szpinakowym spodzie z masą budyniową i rozpływającą się w ustach bezą

  • wyświetlono: 2867 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Zachęcona pozytywnymi opiniami na temat ciasta szpinakowego, postanowiłam wymyślić wersję z serem i bezą którą uwielbiamy.

Składniki

Ciasto szpinakowe:

450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
1 szklanka cukru
3 duże jajka
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki tortowej typ 450
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

1/2 l mleka
5 żółtek
8 łyżek cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki kartoflanej
1 kostka margaryny palmy lub masła

Beza:

5 białek
1 cukier wanilinowy
30 dag drobnego cukru kryształu

Wkładka serowa:
750 dag sera twarogowego zmielonego
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
1/2 szkl oleju
1 szklanka mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g
5 łyżeczek soku z cytryny

Poncz:
1/2 szkl przegotowanej wody
3 łyżki cukru pudru
3- 4 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik na szpinakowym spodzie z masą budyniową i rozpływającą się w ustach bezą

  • 1. Wykonanie ciasta szpinakowego:
    Szpinak rozmrażamy na sitku, żeby nadmiar wody się odsączył, można jeszcze go lekko odcisnąć. Jajka miksujemy z cukrem do białości, wlewamy powoli olej dalej miksując, zmniejszamy obroty miksera i powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy szpinak, po połączeniu się wszystkich składników, wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 1 godziny w temp. 180 *C sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Forma 34x24 cm.
  • 2. Wykonanie wkładki serowej:
    Żółtka miksujemy z cukrem do białości, dodajemy po łyżce sera i dalej miksując wlewamy po trochę oleju i mleka, dodajemy budyń i sok z cytryny. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno i łączymy delikatnie z serem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 1 godzinę w 180*C.
  • 3. Wykonanie bezy:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy po trochę cukru i ubijamy na lśniącą i sztywną masę. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp.150 *C około 1 godzinę po upieczeniu zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
  • 4. Wykonanie masy budyniowej:
    Z 1/2 l mleka odlewamy 1/3 szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Żółtka ucieramy rózgą z mąką i mlekiem na puszysty krem, gdy mleko się zagotuje zalewamy nim utarte żółtka ciągle mieszając, zagotowujemy. Miękkie masło lub margarynę ucieramy do białości i dodajemy po trochę ostudzony budyń.
  • 5. Złożenie ciasta:
    Ciasto szpinakowe naponczowane- połowa masy budyniowej-wkładka serowa- reszta masy budyniowej -beza.
    Smacznego:)

Porady

Bezę należy piec w piekarniku w 150*C ustawionym na góra dół.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik na kruchym kakaowym spodzie z kruszonką

Dodane przez: jolantagłówka

Sernik na kakaowym spodzie z kruszonką

Pyszne, rozpływające się w ustach...

Sernik na spodzie z biszkoptów

Dodane przez: dorota20w

Sernik na spodzie z biszkoptów

puszysty, rewelacyjny w smaku sernik,...

Sernik na spodzie z nutelli

Dodane przez: anik9

Sernik na spodzie z nutelli

Przepis znalazłam w internecie...

babeczki

Dodane przez: AnnaKoziel

Kruche babeczki z masą budyniową i owocami

Kruche, lekkie, delikatne i słodkie....

image-0lyv4bs

Dodane przez: trufelkowo

szarlotka na cytrynowym spodzie z bezą

Kto ma ochotę na pyszną szarlotkę...

sernik na spodzie z kakao

Dodane przez: katarzynka455

Sernik na spodzie z kakao i cynamonem

Smaczne ciasto na święta i nie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE