Sernik na szpinakowym spodzie z masą budyniową i rozpływającą się w ustach bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta szpinakowego:
Szpinak rozmrażamy na sitku, żeby nadmiar wody się odsączył, można jeszcze go lekko odcisnąć. Jajka miksujemy z cukrem do białości, wlewamy powoli olej dalej miksując, zmniejszamy obroty miksera i powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy szpinak, po połączeniu się wszystkich składników, wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 1 godziny w temp. 180 *C sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Forma 34x24 cm.
2.Wykonanie wkładki serowej:
Żółtka miksujemy z cukrem do białości, dodajemy po łyżce sera i dalej miksując wlewamy po trochę oleju i mleka, dodajemy budyń i sok z cytryny. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno i łączymy delikatnie z serem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 1 godzinę w 180*C.
3.Wykonanie bezy:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy po trochę cukru i ubijamy na lśniącą i sztywną masę. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp.150 *C około 1 godzinę po upieczeniu zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
4.Wykonanie masy budyniowej:
Z 1/2 l mleka odlewamy 1/3 szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Żółtka ucieramy rózgą z mąką i mlekiem na puszysty krem, gdy mleko się zagotuje zalewamy nim utarte żółtka ciągle mieszając, zagotowujemy. Miękkie masło lub margarynę ucieramy do białości i dodajemy po trochę ostudzony budyń.
5.Złożenie ciasta:
Ciasto szpinakowe naponczowane- połowa masy budyniowej-wkładka serowa- reszta masy budyniowej -beza.
Smacznego:)
Porady
Bezę należy piec w piekarniku w 150*C ustawionym na góra dół.
Komentarze