Sernik na szpinakowym spodzie z masą budyniową i rozpływającą się w ustach bezą

4.5 (198 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Zachęcona pozytywnymi opiniami na temat ciasta szpinakowego, postanowiłam wymyślić wersję z serem i bezą którą uwielbiamy.

Składniki:

  • Ciasto szpinakowe:

    450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
    1 szklanka cukru
    3 duże jajka
    1 szklanka oleju
    2 szklanki mąki tortowej typ 450
    1 cukier waniliowy
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:

    1/2 l mleka
    5 żółtek
    8 łyżek cukru kryształu
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki kartoflanej
    1 kostka margaryny palmy lub masła

    Beza:

    5 białek
    1 cukier wanilinowy
    30 dag drobnego cukru kryształu

    Wkładka serowa:
    750 dag sera twarogowego zmielonego
    6 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    1/2 szkl oleju
    1 szklanka mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g
    5 łyżeczek soku z cytryny

    Poncz:
    1/2 szkl przegotowanej wody
    3 łyżki cukru pudru
    3- 4 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na szpinakowym spodzie z masą budyniową i rozpływającą się w ustach bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta szpinakowego:
    Szpinak rozmrażamy na sitku, żeby nadmiar wody się odsączył, można jeszcze go lekko odcisnąć. Jajka miksujemy z cukrem do białości, wlewamy powoli olej dalej miksując, zmniejszamy obroty miksera i powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy szpinak, po połączeniu się wszystkich składników, wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 1 godziny w temp. 180 *C sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Forma 34x24 cm.
  • 2. Wykonanie wkładki serowej:
    Żółtka miksujemy z cukrem do białości, dodajemy po łyżce sera i dalej miksując wlewamy po trochę oleju i mleka, dodajemy budyń i sok z cytryny. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno i łączymy delikatnie z serem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 1 godzinę w 180*C.
  • 3. Wykonanie bezy:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy po trochę cukru i ubijamy na lśniącą i sztywną masę. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp.150 *C około 1 godzinę po upieczeniu zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
  • 4. Wykonanie masy budyniowej:
    Z 1/2 l mleka odlewamy 1/3 szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Żółtka ucieramy rózgą z mąką i mlekiem na puszysty krem, gdy mleko się zagotuje zalewamy nim utarte żółtka ciągle mieszając, zagotowujemy. Miękkie masło lub margarynę ucieramy do białości i dodajemy po trochę ostudzony budyń.
  • 5. Złożenie ciasta:
    Ciasto szpinakowe naponczowane- połowa masy budyniowej-wkładka serowa- reszta masy budyniowej -beza.
    Smacznego:)

Porady

Bezę należy piec w piekarniku w 150*C ustawionym na góra dół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować