SERNIK NA MURZYNKU

5 (169 ocen)

  • 2 godz.

Zatopiony sernik w ciemnym cieście. Sernik bardzo pyszny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • murzynek:
    -1 szklanka cukru
    -3 łyżki kakao
    -1/2 szklanki wody
    -1 masło 200 g.

    -1 cukier waniliowy
    -6 jajek
    -2 szklanki mąki tortowej
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa serowa:
    -1,5 kg. twarogu tłustego lub półtłustego
    -2 jogurty greckie-po 250 g.
    -1,5 szklanki cukru
    -8 jajek
    -3 białe budynie
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Budynie

Sernik na murzynku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. murzynek-W garnku, wymieszać cukier z kakao i wodą.Wstawić na piec, podgrzewać dodać masło i chwilkę zagotować. Odstawić do przestudzenia. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Żółtka dodać do polewy, zmiksować. Przesiać tam mąkę z proszkiem i zmiksować. Porcjami dodawać pianę i delikatnie wkręcić w ciasto. Wylać na blaszkę 30x40, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • masa serowa 2. masa serowa-Żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru. Dodawać porcjami ser, jogurt i zmiksować.Przesiać tutaj budynie i zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli potem pozostałym cukrem. Porcjami wkręcać w sernik.Masę wykładać, pasami w ciasto.
  • po upieczeniu 3. Piec w 175 * ok. 1 godz. Przykryć papierem i dopiec z 15 min.

Porady

Każdy piec piecze inaczej. Ja w stary, serniki piekłam z 50 min. a w nowym byłby nie dopieczony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jogurt grecki Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować