Sernik na murzynku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.murzynek-W garnku, wymieszać cukier z kakao i wodą.Wstawić na piec, podgrzewać dodać masło i chwilkę zagotować. Odstawić do przestudzenia. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Żółtka dodać do polewy, zmiksować. Przesiać tam mąkę z proszkiem i zmiksować. Porcjami dodawać pianę i delikatnie wkręcić w ciasto. Wylać na blaszkę 30x40, wyłożoną papierem do pieczenia.
2.masa serowa-Żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru. Dodawać porcjami ser, jogurt i zmiksować.Przesiać tutaj budynie i zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli potem pozostałym cukrem. Porcjami wkręcać w sernik.Masę wykładać, pasami w ciasto.
3.Piec w 175 * ok. 1 godz. Przykryć papierem i dopiec z 15 min.
Porady
Każdy piec piecze inaczej. Ja w stary, serniki piekłam z 50 min. a w nowym byłby nie dopieczony.
Komentarze