Sernik mojej babci

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto bez którego nie byłoby świąt. Niebo w gębie...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 jajek
    ¾ paczki dobrego masła (wcześniej wyjętego)
    ¾ szklanki cukru
    1 kg sera ( polecam Mój ulubiony)
    1 serek waniliowy
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka puree ziemniaczanego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Skórka pomarańczowa
    Rodzynki (wcześniej namoczone)
    Biszkopty lub kruche ciasto na spód
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka lądują w lodówce aby się lepiej ubiły. W dużym garnku ucieramy masło z cukrem. Do tej masy dodajemy żółtka i dalej dokładnie ucieramy. Następnie porcjami dodajemy ser dalej ucierając. Potem w kolejności : serek waniliowy, budyń, proszek do pieczenia i puree. Mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
  • 2. Kolejną czynnością będzie ubicie białek na sztywno i dodanie ich do garnka z masą serową. Białka łączymy delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową.
  • 3. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną biszkoptami i wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
    Pieczemy około 50 minut w temp. 180-200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować