Sernik krówkowy

5 (174 ocen)

Uwielbiam serniki. Oto kolejny przepis na pyszny sernik, tym razem krówkowy. Jest delikatny w konsystencji i subtelny w smaku z nutą cukierków krówek.

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    125g margaryny
    60g cukru
    10g kakao
    190g mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:

    750g twarogu z wiaderka
    100g cukru
    ok. 500g cukierków krówek
    2 jajka L
    1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
    250ml mleka

    Dodatkowo:

    kakao do posypania
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz.
  • 2. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również bok tortownicy. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 3. Krówki posiekać na małe kawałki, przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Garnek z krówkami i mlekiem postawić na ogniu. Całość podgrzewać, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukierków i ostudzić.
  • 4. Ser utrzeć z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Następnie dodać budyń i na końcu, dalej miksując na średnich obrotach, wlewać cienkim strumieniem mleko krówkowe.
  • 5. Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C.
  • 6. Sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić do lodówki na kilka godz. lub na noc.
    Sernik można posypać kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować