Sernik krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz.
2.Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również bok tortownicy. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
3.Krówki posiekać na małe kawałki, przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Garnek z krówkami i mlekiem postawić na ogniu. Całość podgrzewać, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukierków i ostudzić.
4.Ser utrzeć z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Następnie dodać budyń i na końcu, dalej miksując na średnich obrotach, wlewać cienkim strumieniem mleko krówkowe.
5.Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C.
6.Sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić do lodówki na kilka godz. lub na noc.
Sernik można posypać kakao.
Komentarze