Sernik krówkowy

0 (0 ocen)

Pyszny sernik potrójnie krówkowy, dla miłośników masy krówkowej i toffi

Składniki:

  • Ciasto:
    2 1/2 szklanki mąki
    4 żółtka
    kostka margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ser:
    1 kg sera mielonego (użyłam z wiaderka)
    ]2 budynie śmietankowe
    1 cukier waniliowy
    3/4 kostki masła lub margaryny
    gotowa masa krówkowa (400 g )
    5 jajek
    cukier do smaku (ja nie dawałam wcale, bo masa krówkowa sama w sobie jest mega słodka, ale co kto woli :-))

    Piana:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    1 budyń o smaku toffi

    Polewa krówkowa:
    5 krówek (cukierków)
    1/4 kostki margaryny
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Krówki

Sernik krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Odłożyć 1/3 części do zamrażalki. Pozostałym wyłożyć blaszkę (25/35 cm.) i zapiec 15 - 20 min. w temp. 180*C.
  • 2. Ser:
    Masło utrzeć z cukrem waniliowym, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać ser, masę krówkową, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek.
  • 3. Piana:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Dodać budyń (proszek) i delikatnie wymieszać.
  • 4. Polewa krówkowa:
    Wszystko rozpuścić i lekko wystudzić.
  • 5. Przełożenie:
    Na podpieczone ciasto wyłożyć ser, na który kupkami kłaść pianę. Na pianę zetrzeć na tarce o dużych oczach zamrożone ciasto. Piec ok. 1 godz. w temp. 180*C. Wystudzić. Wyjąć z patelki. Polać polewą (tworząc zygzaki).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Masa krówkowa Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować