Masa serowa:
1 kg sera na sernik (użyłam w wiaderku)
6 jajek
3/4 szklanki cukru
200 g. masy krówkowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g. roztopionego masła
Polewa:
200 g. masy krówkowej
mielone migdały do dekoracji
Sernik krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao wymieszać.
Dodać pokrojone masło i jajko. Zagnieść gładkie ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
Rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 15-20 minut.
Następnie zostawić do wystudzenia.
2.Masło roztopić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać ser i zmiksować.
Następnie dodać, masę krówkową i mąkę. Na koniec wlać roztopione
i przestudzone masło. Zmiksować do połączenia składników.
Tak przygotowaną masę serową, wyłożyć na podpieczone ciasto.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piec
1 godzinę.
Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik jeszcze na godzinę.
Po godzinie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić na kolejną godzinę.
.
3.Kiedy sernik wystygnie, przygotować polewę.
Masę krówkową razem z puszką, wstawić do rondelka z wodą.
Podgrzewać, aż masa zrobi się płynna.
Tak przygotowaną polewę wylać na sernik i równo rozprowadzić.
Wierzch ozdobić mielonymi migdałami.
Komentarze