Sernik krówkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny kremowy sernik, nie za słodki. Myślę, że spokojnie możecie go zrobić na święta. Rodzina będzie zachwycona :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 czubata łyżka kakao
    150 g. masła
    1 jajko

    Masa serowa:
    1 kg sera na sernik (użyłam w wiaderku)
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    200 g. masy krówkowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    50 g. roztopionego masła

    Polewa:
    200 g. masy krówkowej
    mielone migdały do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik krówkowy 1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao wymieszać.
    Dodać pokrojone masło i jajko. Zagnieść gładkie ciasto.
    Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić godzinę w lodówce.
    Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
    Rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 15-20 minut.
    Następnie zostawić do wystudzenia.
  • Sernik krówkowy 2. Masło roztopić.

    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać ser i zmiksować.
    Następnie dodać, masę krówkową i mąkę. Na koniec wlać roztopione
    i przestudzone masło. Zmiksować do połączenia składników.
    Tak przygotowaną masę serową, wyłożyć na podpieczone ciasto.
    Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piec
    1 godzinę.
    Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik jeszcze na godzinę.
    Po godzinie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić na kolejną godzinę.
    .
  • Sernik krówkowy 3. Kiedy sernik wystygnie, przygotować polewę.
    Masę krówkową razem z puszką, wstawić do rondelka z wodą.
    Podgrzewać, aż masa zrobi się płynna.

    Tak przygotowaną polewę wylać na sernik i równo rozprowadzić.
    Wierzch ozdobić mielonymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować