Sernik królewski

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Znakomity serniczek w sam raz do kawki.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    300 g masła
    5 łyżek kakao
    130 g cukru
    2 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    masę serowa
    1 kg sera twarogowego
    5 jajek
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy
    100 g masła
    skórka otarta z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia , dodajemy masło, kakao,cukier, żółtka i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.Po tym czasie dzielimy na dwie równe części, jedną część ciasta rozwałkowujemy na blaszkę a drugą część ciasta wkładamy do zamrażalnika.
  • 2. masa serowa:Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, cały czas miksując dodajemy ostudzone masło, budyń oraz skórkę otartą z cytryny. Na sam koniec dodajemy ser i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Masę serową wylewamy na spód kakaowy i ścieramy resztę ciasta na tarce o grubych oczkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanym do 170 C i pieczemy 60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować