Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia , dodajemy masło, kakao,cukier, żółtka i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.Po tym czasie dzielimy na dwie równe części, jedną część ciasta rozwałkowujemy na blaszkę a drugą część ciasta wkładamy do zamrażalnika.
2.masa serowa:Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, cały czas miksując dodajemy ostudzone masło, budyń oraz skórkę otartą z cytryny. Na sam koniec dodajemy ser i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Masę serową wylewamy na spód kakaowy i ścieramy resztę ciasta na tarce o grubych oczkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanym do 170 C i pieczemy 60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika.
Komentarze