Sernik królewski

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik królewski, to pyszna masa serowa pomiędzy kakaowym kruchym ciastem.
Piekłam w blaszce 24 x 35.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    250 g. masła, lub margaryny
    1 jajko
    2 żółtka (białka dodamy do sera)
    Masa serowa
    1 kg sera (miałam w wiaderku)
    5 jajek
    2 białka które zostały od ciasta
    1 szklanka cukru
    2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    50 g. masła
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik królewski 1. Do miski wsypać składniki sypkie, dodać pokrojone masło, jajko i żółtka. Zagnieść.
    Można to zrobić mikserem, lub robotem.
    Kiedy ciasto zacznie się kleić, przełożyć
    je na stolnicę. Jeśli trzeba, podsypać mąką
    i zagnieść gładkie ciasto.
    Podzielić je na dwie części. Jedną część zawinąć w folię spożywczą i włożyć
    do zamrażalnika.
    Drugą połową ciasta, wykleić dno prostokątnej blaszki, posmarowanej margaryną
    i posypanej bułką tartą. Można też wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Jak kto woli.
    Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni
    i podpiec około 15 minut. Tak przygotowane ciasto, zostawić do wystudzenia.
  • Sernik królewski 2. Przygotować masę serową.
    Jeśli macie zwykły twaróg, to trzeba go dwa, lub trzy razy zmielić.

    Jajka i białka, które zostały nam od ciasta, przełożyć do miski. Dodać cukier
    i ubić na gęstą masę. Następnie dodać ser, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny,
    a na koniec roztopione i przestudzone masło. Wszystko zmiksować do połączenia
    składników na wolnych obrotach.
    Gotową masę serową, wyłożyć na przestudzony spód.
    Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.
    Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piec 1 godzinę.
    Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować