Sernik kajmakowy

0 (0 ocen)

Zdecydowanie sernik zaliczam do najlepszych,chociaż ciężko mi wybrać ten najlepszy z tych,które dotychczas piekłam.Każdy kęs rozpływa się w ustach i ciężko się powstrzymać od zjedzenia kolejnej łyżeczki.Sernik jest wilgotny o kremowej konsystencji.

Składniki:

  • Na spód:
    120 g mąki pszennej
    50 g masła
    1 żółtko
    2 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    Na masę serową:
    750 g sera białego półtłustego
    75 g masła
    300 g masy kajmakowej
    3 jajka
    Dekoracja:
    50 g orzechów włoskich
    150 g masy kajmakowej
    2 łyżeczki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Mąkę przesiewamy,dodajemy posiekane masło,cukier puder,sól i żółtko.Szybko zagniatamy jednolite ciasto.Owijamy folią i schładzamy w lodówce przez około 30 minut.Spód tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia,równomiernie rozkładamy ciasto,nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez około 15 minut.Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Masa serowa:
    Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.Ser mielimy 2-3 razy.Masło ucieramy na puszystą masę.Dodajemy masę kajmakową i miksujemy aż składniki się połączą.Następnie do masy dodajemy po kolei po jednym jajku,cały czas ucierając.Na koniec partiami dodajemy ser i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.Gotową masę przelewamy na podpieczony,kruchy spód i wstawiamy do piekarnika.Na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą.Sernik wtedy nie popęka i równo wyrośnie.Pieczemy w temperaturze 160-170'C przez około 80-90 minut.Po upieczeniu sernika,uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do ostudzenia.
  • Sernik kajmakowy 3. Dekoracja:
    Orzechy siekamy.2-3 łyżki masy kajmakowej wykładamy na wierzch sernika i rozsmarowujemy.Posypujemy orzechami i delikatnie dociskamy ich dłonią.Resztę masy kajmakowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając do niej dwie łyżki mleka.Gorącą masą robimy na serniku esy floresy.Sernik schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować