Sernik czarno-biały z wiśniami w brandy

4.5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min

Niezwykły w smaku sernik z kwaskowymi wiśniami i delikatnym aromatem brandy.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    2 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    2 czubate łyżki kakao
    3 żółtka
    3 łyżki śmietany 18%
    200 g masła

    MASA SEROWA:
    1 kg sera sernikowego z wiaderka
    4 żółtka + ubita piana z 4 białek
    2 czubate szklanki cukru pudru
    200 g masła
    80 g budyniu śmietankowego (2 saszetki)


    ORAZ:
    pół litrowego słoika wypestkowanych wiśni (rzuconych luźno, bez ugniatania)
    6 łyżek ISTRIANA BRANDY 36%
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik czarno-biały z wiśniami w brandy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie pozbawiamy pestek i wrzucamy do litrowego słoika. Zalewamy je 6 łyżkami alkoholu ISTRIANA BRANDY i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
  • 2. CIASTO: mąkę mieszamy z cukrem i kakao. Dodajemy posiekane zimne masło i śmietanę. Zagniatamy jednolite ciasto, po czym dzielimy je na 2 części i zamrażamy około 70 minut.
  • 3. MASA SEROWA: masło, cukier i żółtka miksujemy na jednolitą puszystą masę. Dodajemy ser, budynie i dalej miksujemy. Z 4 białek ubijamy pianę i łączymy ją z masą serową delikatnie mieszając. Na sam koniec do masy dodajemy odsączone z alkoholu i soku wiśnie.
  • 4. Prostokątną blachę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Na dno blachy ścieramy 1 część ciasta na grubych oczkach tarki. Na to wykładamy masę serową. Na wierzch układamy ,,kulki,, z drugiej części ciasta.
  • 5. Sernik pieczemy 50-60 minut w 200 stopniach.

Porady

Brandy można zastąpić AMARETTO

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń śmietankowy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować