Sernik cytrynowy

0 (0 ocen)

Smaczny, delikatny, kwaskowaty w smaku sernik ze skórką cytrynową i kokosem!

Składniki:

  • tortownica - średnica 26cm

    spód:paczka pokruszonych ciastek zbożowych (u mnie Krakuski 200g), 50 g roztopionego masła
    masa serowa: 700 g sera z wiaderka (u mnie Piątnica), szklanka cukru, 4 jajka, 200 g śmietany 18%, 50 ml soku z cytryny, opakowanie budyniu waniliowego (u mnie cytrynowy)
    polewa: 200 g śmietany 18%, 3 łyżki soku z cytryny, skórka starta z 1 cytryny, 2 łyżki cukru pudru, wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka i roztopione masło zmielić w blenderze, masę przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch ręką.
    Jajka zmiksować z cukrem (około 5 minut). Do osobnej misy wyłożyć ser, wymieszać go ze śmietaną. Do masy dodać masę jajeczną mieszając mikserem na małych obrotach. Powoli wsypywać proszek budyniowy i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód i piec w temperaturze 160°C przez godzinę.
    Pod koniec pieczenia trzepaczką wymieszać składniki na polewę śmietanową. Wyjąć sernik i rozprowadzić równo na wierzchu. Wsadzić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić sernik w środku (nie otwierając drzwiczek piekarnika) do ostygnięcia. Następnie schładzać sernik w lodówce najlepiej całą noc.

    Można również zrobić polewę bez zapiekania jej, sporządzając tak samo.
    Wierzch posypać skórką cytrynową i wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kokos Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować