Smaczny, delikatny, kwaskowaty w smaku sernik ze skórką cytrynową i kokosem!
Składniki:
tortownica - średnica 26cm
spód:paczka pokruszonych ciastek zbożowych (u mnie Krakuski 200g), 50 g roztopionego masła
masa serowa: 700 g sera z wiaderka (u mnie Piątnica), szklanka cukru, 4 jajka, 200 g śmietany 18%, 50 ml soku z cytryny, opakowanie budyniu waniliowego (u mnie cytrynowy)
polewa: 200 g śmietany 18%, 3 łyżki soku z cytryny, skórka starta z 1 cytryny, 2 łyżki cukru pudru, wiórki kokosowe
Sernik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka i roztopione masło zmielić w blenderze, masę przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch ręką.
Jajka zmiksować z cukrem (około 5 minut). Do osobnej misy wyłożyć ser, wymieszać go ze śmietaną. Do masy dodać masę jajeczną mieszając mikserem na małych obrotach. Powoli wsypywać proszek budyniowy i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód i piec w temperaturze 160°C przez godzinę.
Pod koniec pieczenia trzepaczką wymieszać składniki na polewę śmietanową. Wyjąć sernik i rozprowadzić równo na wierzchu. Wsadzić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić sernik w środku (nie otwierając drzwiczek piekarnika) do ostygnięcia. Następnie schładzać sernik w lodówce najlepiej całą noc.
Można również zrobić polewę bez zapiekania jej, sporządzając tak samo.
Wierzch posypać skórką cytrynową i wiórkami kokosowymi.
Komentarze