Sernik chałwowo - kawowy

5 (1 ocen)

  • 2 godz. 30 min

W tym serniku odnajdziecie właśnie to połączenie chałwy i kawy! Zarówno w masie serowej jak i w spodzie, Rozkosz podniebienia każdego kawosza i nie tylko...;)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasteczkowy spód:
    • 120 g ciastek owsianych w czekoladzie
    • 2 łyżeczki masła
    • 40 g chałwy kakaowej

    Masa serowa:
    • 600 g tłustego twarogu
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1/2 szklanka cukru
    • 16 g cukru wanilinowego
    • 3 jajka

    Masa chałwowo - kawowa:
    • 200 g chałwy waniliowej
    • 60 ml mocnej kawy (zaparzonej 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
    • 60 ml śmietanki kremówki 30%


    Polewa czekoladowa:
    • 8 łyżeczek cukru
    • 4 łyżeczki zimnej wody
    • 2 łyżeczki masła
    • 2 łyżki kakao

Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Kawy

Sernik chałwowo - kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa chałwowo-kawowa: Chałwę pokruszyć, włożyć do rondelka, dodać uprzednio zaparzoną i lekko ostudzoną kawę oraz kremówkę. Cały czas mieszając podgrzewać w rondelku aż do rozpuszczenia się chałwy(nie zagotowywać!). Zdjąć z ognia, pozostawić do ostudzenia.



  • 2. Spód: W misce pokruszyć ciasteczka, dodać chałwę i roztopione masło. Całość wymieszać widelcem (przy okazji rozdrabniając zbyt duże kawałki ciastek)do uzyskania jednolitej masy. Masę wyłożyć na dno tortownicy, mocno uklepać, wstawić do lodówki.
    Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 3. Masa serowa: do miski włożyć zmielony twaróg oraz mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Miksować przez około 2 - 3 minuty na minimalnych obrotach, aż masa będzie gładka. Wbijać po jednym jajku miksując wolno i na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Następnie masę serową zmiksować z ostudzoną masą chałwowo-kawową.
  • 4. Masę wylać na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec przez kolejne 60 minut .
  • 5. Sernik od razu wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) najlepiej na całą noc. Najlepszy jest następnego dnia z filiżanką porannej kawy. Czas działa na jego korzyść im sernik dłużej się chłodzi tym nabiera lepszej konsystencji i smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Kawa Ser biały Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować