Sernik cappuccino

5 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kolejny eksperyment sernikowy. Tym razem pomieszałem tiramisu z cappuccino i wyszło to przepyszne cudo. Powiem wam, że amaretto nigdy za wiele. Może do picia nie koniecznie przypada mi do gustu, choć swoim zapachem ogromnie kusi, to w cieście "malina"! No wymiata i już! Do kawki polecam. Do pracy polecam. Na śniadanie, obiad i kolację również. A na deser polecam większy kawałek tego cuda.
Arek Gie

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 32 sztuki biszkoptów lady fingers
    500 g sera z wiaderka
    3/4 szklanki cukru
    1 paczka cukru waniliowego
    3 jajka
    2 opakowania budyniu cappuccino (bez cukru 40g)
    1/2 szklanki oleju
    3/4 szklanki zimnego mleka
    1 szklanka mleka w proszku
    1 szczypta soli
    200 ml amaretto
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    100 ml wrzątku
    1 tabliczka czekolady (ulubionej)
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik cappuccino 1. Kawę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i mieszamy z amaretto. Lekko namaczamy biszkopty.


    Blaszkę (20x20) wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy biszkopty (połowę).

    Ser, żółtka, cukier waniliowy i budyń miksujemy na gładką masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej (cały czas miksujemy). Kolejno wsypujemy (po łyżce) mleko w proszku, dokładnie mieszamy.


    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu (cały czas miksując) partiami wsypujemy cukier. Ubijamy do momentu kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.


    Do ubitej piany dodajemy na przemian, masę serową i mleko. Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.


    Pół masy wylewamy na biszkopty. Układamy kolejną warstwę nasączonych ciastek. Wylewamy pozostałą masę. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli góra zacznie za bardzo zaczyna się przypiekać, nad blaszkę z ciastem wsuwamy dużą blachę od piekarnika.


    Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, studzimy.

    Dekorujemy startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser z wiaderka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować