Sernik - Ptasie mleczko

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Sernik najdelikatniejszy wśród serników- można powiedzieć, że w smaku przypomina ptasie mleczko! Bez żadnego kruchego spodu, bajerów… Pyszny serniczek z polewą z białej czekolady i świeżymi truskawkami

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Masa serowa:

    1 kg twarogu z wiaderka
    6 jajek (osobno żółtka i białka)
    60 g masła
    3/4 szklanki cukru
    32 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
    1/2 łyżeczki przyprawy do sernika
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki śmietanki kremówki
    polewa z białej czekolady: tabliczka z białej czekolady, 1 łyżka masła
    kilka truskawek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik - ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrami, masłem, mąką oraz przyprawą do sernika.
    Krok 2

    Do masy jajecznej dodajemy po jednej łyżce sera, za każdym razem dokładnie miksujemy.
    Krok 3

    Do masy serowej dodajemy ubite białka, śmietankę kremówkę, mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
    Krok 4

    Gotową masę serową przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Piec przez 65-70 minut w temp. 180 stopni. Mniej więcej 10 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temp. do 120 stopni. Przez cały czas pieczenia w żadnym wypadku nie otwierać piekarnik bo sernik szybko opadnie!!! Z kolei aby uniknąć dodatkowego opadnięcia sernika to polecam pod sernikiem umieścić foremkę z wodą aby była ciągle wilgoć podczas pieczenia. Po upieczeniu studzimy sernik w piekarniku przynajmniej przez godzinę. Po kilku godzinach chłodzenia w lodówce przygotowujemy polewę z białej czekolady(białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej z łyżką masła) , dekorujemy świeżymi truskawkami.

Porady

Przez cały czas pieczenia w żadnym wypadku nie otwierać piekarnik bo sernik szybko opadnie!!! Z kolei aby uniknąć dodatkowego opadnięcia sernika to polecam pod sernikiem umieścić foremkę z wodą aby była ciągle wilgoć podczas pieczenia. Po upieczeniu studzimy sernik w piekarniku przynajmniej przez godzinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować