Serniczek marlenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z podanych składników (lista nad oznaczeniem -na ciasto)w wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na pół. Do 1 dodać kakao. Wyrobić. Zawinąć. Ciasto jasne odstawić do lodówki, brązowe- do zamrażarki.
2.Przygotowanie sera:Wszystkie składniki powinny mieć w miarę możliwości taką samą temperaturę. Warto przed przygotowaniem wyjąć ok.1 godz. wcześniej z lodówki. Twaróg -przemielić (2-3 krotnie, lub użyć gotowego mielonego). Przełożyć do robota (czy też do misy i ucierać mikserem) dodać do niego 1 kostkę masła i dalej ucierać. W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem. Dodać do masy serowej i chwilę miksować. Do masy dodać resztę składników: budynie cukier wanilinowy. Zmiksować.
Kremówkę ubić. Tak samo postąpić z białkami. Ubitą śmietanę oraz białka, delikatnie wmieszać do masy serowej. Można dodać ulubione bakalie.
Formę (dużą prostokątną / kwadratową ) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jasne wyjąć z lodówki i rozwałkować. Delikatnie przenieść do brytfanny. Wylać masę serową i wyrównać. Ciasto brązowe wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tartce- równomiernie pokrywając powierzchnię ciasta.
Piec w temperaturze 170ºC około 60-70 minut. Studzić przy delikatnie uchylonym piekarniku. Można odstawić po przestudzeniu do lodówki.
Komentarze