Seler naciowy zapiekany z serem żółtym w szynce szwarcwaldzkiej

0 (0 ocen)

To był eksperyment i wyszła szybka i bardzo smaczna przekąska z selera naciowego z dodatkiem lekko pikantnego sosu na bazie jogurtu. Wszystkim naszym gościom bardzo smakowała i szybciutko zniknęła ze stołu.

Składniki:

  • Składniki podstawowe

    1) 6 łodyg selera naciowego (ok. 10 – 12 cm każda)
    2) 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
    3) 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego

    Składnik podstawowy dodatkowy

    4) 100 g sera żółtego

    Składniki robocze:

    5) świeżo zmielony pieprz czarny
    6) 2 łyżki sosu ostrygowego
    7) szczypta chili
    8) ząbek czosnku
    9) sok z cytryny
    10) sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Ser

Seler naciowy zapiekany z serem żółtym w szynce szwarcwaldzkiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łodygi selera naciowego myjemy i oczyszczamy. Ser żółty kroimy w słupki.
  • 2. Na każdej łodydze umieszczamy słupki sera żółtego, owijamy w szynkę szwarcwaldzką i skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowane łodygi selera wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20 minut.
  • 3. W międzyczasie przygotowujemy sos. Do jogurtu naturalnego dodajemy 2 łyżki sosu ostrygowego, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz szczyptę chili i doprawiamy pieprzem i solą.
  • 4. Upieczone łodygi selera polewamy przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować