- 2 selery
- 2 szklanki bulionu - do ugotowania selera (można w wodzie z dodatkiem kostki rosolowej)
- 1 szklanka bulionu (ja użyłam rosołu, i dodałam kawałek pokrojonej marchewki i pietruszki z rosołu) - do ugotowania ryżu
- 0,5 szklanki ryżu
- 3 - 4 pieczarki pokrojone w plasterki
- mięso z ugotowanego udka (również użyłam z rosołu)
- jajko
- mała cebula
- 1 łyżka masła
- 2-4 plasterki sera żółtego ( w zależności czy będziecie selera przekrawać czy całego nadziewać będziecie)
- sól, pieprz
- cubryca zielona lub inna ulubiona przyprawa czy zioło
Seler faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Selera dokładnie umyć, obrać, zalać wrzącą wodą z dodatkiem bulionu (ja gotowałam w parowarze, w samym bulionie - bulion przykrywał selery tak ok. do ich połowy) i ugotować na półmiękko. wyjąć selery z wywaru, ostudzić; jeśli duże - przekroić na pół i wydrążyć środki, jeśli małe - ściąć czubki i też wydrążyć.
2.Przygotować farsz. Ryż wypłukać, wrzucić do wrzącego bulionu. Cebulę zeszklić, dodać pieczarki, smażyć chwilę. Mięso pokroić drobniutko, połączyć z ryżem i żółtkiem, dodać przysmażoną cebulę z pieczarkami doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ubitą pianę z białka i delikatnie wymieszać.
3.Farszem napełnić wnętrza selerów. Nadziane selery ułożyć w żaroodpornego naczynia lub rondla, zalać bulionem w którym się gotowały i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i dusić, gdy farsz ładnie wyrośnie przykryć plasterkiem sera i posypać aromatyczną czubrycą lub inną ulubiona przyprawą. Zapiekać jeszcze ok 10 min.
Porady
Można podawać z sosem pomindorowym, pieczarkowym, chrzanowym lub po prostu z ketchupem ;)
Seler który zostanie nam z wydrążonych środków można zużyć do zupy lub sałatki..
Komentarze