Seler faszerowany

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

Pyszna porcja zdrowia...

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 selery
    - 2 szklanki bulionu - do ugotowania selera (można w wodzie z dodatkiem kostki rosolowej)
    - 1 szklanka bulionu (ja użyłam rosołu, i dodałam kawałek pokrojonej marchewki i pietruszki z rosołu) - do ugotowania ryżu
    - 0,5 szklanki ryżu
    - 3 - 4 pieczarki pokrojone w plasterki
    - mięso z ugotowanego udka (również użyłam z rosołu)
    - jajko
    - mała cebula
    - 1 łyżka masła
    - 2-4 plasterki sera żółtego ( w zależności czy będziecie selera przekrawać czy całego nadziewać będziecie)
    - sól, pieprz
    - cubryca zielona lub inna ulubiona przyprawa czy zioło
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Seler faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selera dokładnie umyć, obrać, zalać wrzącą wodą z dodatkiem bulionu (ja gotowałam w parowarze, w samym bulionie - bulion przykrywał selery tak ok. do ich połowy) i ugotować na półmiękko. wyjąć selery z wywaru, ostudzić; jeśli duże - przekroić na pół i wydrążyć środki, jeśli małe - ściąć czubki i też wydrążyć.
  • 2. Przygotować farsz. Ryż wypłukać, wrzucić do wrzącego bulionu. Cebulę zeszklić, dodać pieczarki, smażyć chwilę. Mięso pokroić drobniutko, połączyć z ryżem i żółtkiem, dodać przysmażoną cebulę z pieczarkami doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ubitą pianę z białka i delikatnie wymieszać.
  • 3. Farszem napełnić wnętrza selerów. Nadziane selery ułożyć w żaroodpornego naczynia lub rondla, zalać bulionem w którym się gotowały i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i dusić, gdy farsz ładnie wyrośnie przykryć plasterkiem sera i posypać aromatyczną czubrycą lub inną ulubiona przyprawą. Zapiekać jeszcze ok 10 min.

Porady

Można podawać z sosem pomindorowym, pieczarkowym, chrzanowym lub po prostu z ketchupem ;) Seler który zostanie nam z wydrążonych środków można zużyć do zupy lub sałatki..

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować