Seler faszerowany

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Seler korzeniowy to moim zdaniem bardzo niedoceniane warzywo, zazwyczaj używane jako dodatek w zupach warzywnych. Ja osobiście uwielbiam smak tego warzywa i dlatego dzisiaj postanowiłam go w roli głównej.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PODZIAŁ KONKURSOWY:
    ZESTAW B
    a. składniki podstawowe z zestawu:
    4 duże selery korzeniowe
    marchewka
    cebula
    natka pietruszki
    500 g wołowiny gulaszowej
    około 10 małych marynowanych prawdziwków
    b. składnik podstawowy dodatkowy
    400g pomidorów pelati
    c. składniki robocze
    liść laurowy
    2-3 ziela angielskie
    2 ząbki czosnku
    sól
    łyżka masła
    50 ml Jägermeistera, lub innego likieru o ziołowo-korzennym smaku
    sól
    pieprz
    chili

    d. dekoracja
    natka pietruszki

    PODZIAŁ TRADYCYJNY:
    4 duże selery korzeniowe
    liść laurowy
    2-3 ziela angielskie
    2 ząbki czosnku
    sól

    farsz:
    marchewka
    cebula
    natka pietruszki
    500 g wołowiny gulaszowej
    około 10 małych marynowanych prawdziwków
    400 g pomidorów pelati
    łyżka masła
    50 ml Jägermeistera, lub innego likieru o ziołowo-korzennym smaku
    sól
    pieprz
    chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Seler faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyg 1. Z selerów odcinamy spody by stały stabilnie. Odcinamy również wierzchy i odkładamy je na bok. Następnie ostrożnie wydrążamy środki. Wydrążony miąższ kroimy w drobną kostkę.
  • przygot 2. Wydrążone selery obieramy ze skórki.
  • przygot 3. Na maśle podsmażamy pokrojone w drobną kostkę mięso. Do mięsa wrzucamy pokrojone również w drobną kostkę warzywa (też wydrążony miąższ selera) i grzyby. Całość zalewamy likierem ziołowym oraz pokrojonymi pomidorami(nie trzeba długo dusić ponieważ całość będzie jeszcze pieczona). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz natką pietruszki. Farsz przekładamy do wydrążonych selerów, przykrywamy wierzchami, zalewamy 300 ml wody (wodę solimy), dodajemy liść i ziela, pieczemy w 180 stopniach C przez około 1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować