Schabowy z duszoną kapustą i kaszą gryczaną

  • wyświetlono: 1660 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Schabowy z kapustą, marchewką i kaszą gryczaną to mój pyszny sposób na zdrowy, ładnie podany obiad. Kolorystyka dania sprawia,że jest ono apetyczne. Jego zapach skusi każdego...

Neblina36
  • 4 porcje
  • Łatwy

Składniki

KOTLETY::
- kotlety schabowe (bez kości): 4 sztuki
- Jajko (duże): 1 sztuka
- bułka tarta: 4 łyżki
- pieprz czarny (mielony): 1 łyżeczka
- sól: 1 łyżeczka
- masło: 2 łyżki
- olej rzepakowy: 4 łyżki
KAPUSTA::
- kapusta biała: 600 gramów
- marchew: 2 sztuki
- masło: 4 łyżki
- mąka pszenna: 3 łyżki
- liść laurowy: 1 sztuka
- ocet winny jabłkowy: 1 łyżeczka
- cukier: 1 łyżka
- sól: 1 łyżka
- kostka bulionowa (do ziemniaków o smaku masła i koperku / opcjonalnie): 1 sztuka
KASZA GOTOWANA::
- kasza gryczana (prażona): 200 gramów
- sól: 1 łyżeczka
- natka pietruszki (posiekana): 2 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Schabowy z duszoną kapustą i kaszą gryczaną

  • 1. Marchew umyć,obrać,setrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno pokroić. Ogórki kiszone pokroić w plasterki.
  • 2. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście,wyciąć głąb. Kapustę dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą. Liście kapusty drobno pokroić, przełożyć do dużego garnka z grubym dnem, dodać marchew,zalać wodą. Wrzucić liść laurowy,kostkę bulionową o smaku masła i koperku, odrobinę soli oraz lubczyk (opcjonalnie), zagotować. Zmniejszyć ogień, kapustę przykryć, gotować 25-30 minut. Odlać 3/4 wody, wyjąć liść laurowy oraz lubczyk.
  • 3. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę,dolać 0,5 szklanki wody, w której gotowała się kapusta, mieszać energicznie rózgą,aby powstała zasmażka o gładkiej konsystencji,przełożyć do kapusty, dokładnie wymieszać. Kapustę doprawić do smaku octem winnym, cukrem.
  • 4. Kotlety schabowe rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Zamoczyć w roztrzepanym jajku, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju (na złoty kolor), zmniejszyć ogień, na kotletach położyć masło, smażyć pod przykryciem,aż zmiękną.
  • 5. Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko ( 15 minut).
  • 6. Na talerzu ułożyć porcję kaszy, posypać natką pietruszki. Obok ułożyć porcję schabowego, na nim kapustę. Danie podawać z ogórkiem kiszonym.
  • 7. Uwaga:
    1.Dodając kostkę należy zmniejszyć dodatek soli o połowę lub zupełnie pominąć.
    2. Do gotującej się kapusty dodaję kilka listków świeżego lubczyku, co bardzo poprawia jej smak. Ocet winny można zastąpić sokiem z cytryny. Kapustę należy doprawić według własnych preferencji smakowych.Zamiast kostki bulionowej o smaku masła i koperku można dodać posiekany koperek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kasza gryczanaobiadkapusta białakotlety schabowezdrowe_kasze

Komentarze

Podobne przepisy

gulasz

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Gulasz wieprzowy z warzywami i kaszą gryczaną

Bardzo lubię gulasze z dodatkiem...

Krokiety z kaszą gryczaną i pieczarkami

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Krokiety z kaszą gryczaną i pieczarkami

Oto moja propozycja na proste i...

PĄCZKI Z WĄTRÓBKĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I PARMEZANEM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

PĄCZKI Z WĄTRÓBKĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I PARMEZANEM

Fantastyczne, drożdżowe bułeczki...

Krokiety

Dodane przez: Be Positive

Krokiety z kaszą gryczaną, jęczmienną i pieczarkami

A co jeśli ktoś nie lubi mięsa...

Gołąbki

Dodane przez: Jaga85

Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem

Tak przygotowane gołąbki można...

Krokiety z kaszą gryczaną i serem

Dodane przez: bogusia82

Krokiety z kaszą gryczaną i serem

Krokiety z kaszą i serem często...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE