Pyszne, niedrogie i treściwe danie. W zimowym okresie takie farszynki smakują Mi jeszcze bardziej :)
Tym razem propozycja dla fanów kapusty kiszonej, na pewno Wam posmakują takie bezmięsne kotlety ;)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na około 10 sporych farszynek:
około 900 g ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3-4 dni)
1 jajko kl L
około 3/4 szkl mąki pszennej ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy prawie 1 szkl)
troszkę mąki do obtoczenia farszynek
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Farsz:
200 g kiszonej kapusty
1/2 główki cebuli
1/2 korzenia małej marchwi
szczypta kurkumy
szczypta papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku
Farszynki z duszoną, kiszoną, kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz
1. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy do drugiej części zeszklonej cebulki, solimy, pieprzymy, dodajemy startą na drobniutko marchew i dusimy na oleju pod przykryciem co jakiś czas podlewając ją woda.
Trwa to jakieś 40 minut. Na sam koniec duszenia możemy kapustkę lekko zrumienić wtedy będzie miała lepszy smak.
Gotową odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Ciasto
2. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę.
3. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, pieprz oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada. Zagniatamy ciasto.
4. Z ciasta odrywamy spore kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy na środek farsze. Zalepiamy szczelnie, tworząc owalny kształt bądź podłużny i obtaczamy w mące ;)
5. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu, aż farszynki się ładnie zrumienią z obydwóch stron.
Podajemy z ulubioną surówką, barszczykiem, sosem bądź same. Smacznego !!!!
Komentarze