Farszynki Z Duszoną, Kiszoną, Kapustą

4.5 (194 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, niedrogie i treściwe danie. W zimowym okresie takie farszynki smakują Mi jeszcze bardziej :)
Tym razem propozycja dla fanów kapusty kiszonej, na pewno Wam posmakują takie bezmięsne kotlety ;)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 10 sporych farszynek:

    około 900 g ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3-4 dni)
    1 jajko kl L
    około 3/4 szkl mąki pszennej ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy prawie 1 szkl)
    troszkę mąki do obtoczenia farszynek
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia
    Farsz:
    200 g kiszonej kapusty
    1/2 główki cebuli
    1/2 korzenia małej marchwi
    szczypta kurkumy
    szczypta papryki słodkiej
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Farszynki z duszoną, kiszoną, kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz


    1. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy do drugiej części zeszklonej cebulki, solimy, pieprzymy, dodajemy startą na drobniutko marchew i dusimy na oleju pod przykryciem co jakiś czas podlewając ją woda.
    Trwa to jakieś 40 minut. Na sam koniec duszenia możemy kapustkę lekko zrumienić wtedy będzie miała lepszy smak.
    Gotową odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.




    Ciasto

    2. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę.
    3. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, pieprz oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada. Zagniatamy ciasto.
    4. Z ciasta odrywamy spore kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy na środek farsze. Zalepiamy szczelnie, tworząc owalny kształt bądź podłużny i obtaczamy w mące ;)
    5. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu, aż farszynki się ładnie zrumienią z obydwóch stron.
    Podajemy z ulubioną surówką, barszczykiem, sosem bądź same. Smacznego !!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować