Schab z cieciorką i grzybami w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cieciorkę namoczyć kilka godzin wcześniej, a najlepiej na noc. Po moczeniu odlać wodę i nastawić do gotowania, posolić, dodać ziele angielskie i liść laurowy.
2.Mięso pokroić na grube "frytki", obsmażyć na rozgrzanej patelni ( na odrobinie oleju), od razu po położeniu mięsa na patelnię posypać solą i pieprzem. Smażyć do odparowania wody z mięsa i delikatnego zrumienienia.
3.Przełożyć do garnka, wlać passatę, dodać ziele angielskie i liść laurowy, dusić na małym ogniu. Marchewki pokroić na grubsze, ukośne pół-plastry, obsmażyć na patelni po mięsie, a następnie przełożyć do garnka, pokroić cebulę w grubsze pióra i tak samo podsmażyć i dać do garnka, to samo z papryką. Suszone pomidory pokroić dość drobno i dołożyć je do garnka.
4.Przyprawić częściowo do smaku i dalej gotować na małym ogniu, jak cieciorka będzie już prawie ugotowana odlać ją z wody i dołożyć do mięsa, wymieszać i dalej gotować. Pod koniec dać obgotowane grzyby, (jeśli pieczarki to można je obsmażyć). Doprawić ostatecznie do smaku.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Porady
Można użyć cieciorki w puszce, co znacznie skróci czas przygotowania dania.
Komentarze