Schab gotowany w zalewie

4.5 (193 ocen)

Aromatyczny schab gotowany w zalewie majonezowo-musztardowej. Kruchy i rozpływający się w ustach, a z sosem chrzanowym stanowi idealne połączenie.

Składniki:

  • 2,5 kg schabu bez kości,
    3 litry wody,
    4 łyżki dowolnej musztardy,
    6 łyżek majonezu
    5 listków laurowych,
    5 ziarenek ziela angielskiego,
    7 ząbków czosnku,
    pół szklanki soli,
    2 łyżki cukru

    Na sos chrzanowy:
    1 jogurt naturalny typu greckiego,
    2 łyżki majonezu,
    3 łyżki chrzanu
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Schab gotowany w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalewa:
    Wszystkie składniki połączyć z wodą, dokładnie wymieszać, zagotować i wrzucić surowe mięso. Gotować od momentu wrzenia wody przez 30 minut. Odstawić do wystygnięcia na około 5 godzin. Po upływie tego czasu ponownie powtórzyć czynność gotowania przez 30 minut. Odstawić razem z zalewą do wystudzenia.

    Sos:
    Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku według uznania.

Porady

Ilość mięsa można zmniejszyć, według własnych upodobań i zapotrzebowania. W zalewie, oprócz schabu, można też gotować inne mięso np. boczek, łopatkę, karczek czy szynkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować