Schab gotowany w zalewie

  • wyświetlono: 1931 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Aromatyczny schab gotowany w zalewie majonezowo-musztardowej. Kruchy i rozpływający się w ustach, a z sosem chrzanowym stanowi idealne połączenie.

Składniki

2,5 kg schabu bez kości,
3 litry wody,
4 łyżki dowolnej musztardy,
6 łyżek majonezu
5 listków laurowych,
5 ziarenek ziela angielskiego,
7 ząbków czosnku,
pół szklanki soli,
2 łyżki cukru

Na sos chrzanowy:
1 jogurt naturalny typu greckiego,
2 łyżki majonezu,
3 łyżki chrzanu

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Schab gotowany w zalewie

  • 1. Zalewa:
    Wszystkie składniki połączyć z wodą, dokładnie wymieszać, zagotować i wrzucić surowe mięso. Gotować od momentu wrzenia wody przez 30 minut. Odstawić do wystygnięcia na około 5 godzin. Po upływie tego czasu ponownie powtórzyć czynność gotowania przez 30 minut. Odstawić razem z zalewą do wystudzenia.

    Sos:
    Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku według uznania.

Porady

Ilość mięsa można zmniejszyć, według własnych upodobań i zapotrzebowania. W zalewie, oprócz schabu, można też gotować inne mięso np. boczek, łopatkę, karczek czy szynkę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babcischab w zalewie chrzan
 

Komentarze

Podobne przepisy

Smażona ryba w zalewie octowej

Dodane przez: AnetaJ

Smażona ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej to ciekawa...

Śledź opiekany w zalewie octowej

Dodane przez: LucyG

Śledź opiekany w zalewie octowej

Śledzika po prostu nie może zabraknąć...

Schab gotowany 2 razy po 5 minut

Dodane przez: Menab

Schab gotowany 2 razy po 5 minut

Proponuję Wam schab gotowany 2...


WIGILIJNE ŚLEDZIE W ZALEWIE

Dodane przez: Maggi79

WIGILIJNE ŚLEDZIE W ZALEWIE

Śledzie z cebulką pojawiają się...

Schab gotowany w winie z porem

Dodane przez: bienpyt

Schab gotowany w winie z porem

Idealna wędlina bez konserwantów....

image-00wn3bn

Dodane przez: Alex M

Smalec z gotowanym schabem

Przepyszny dodatek do kanapek!...