Sandacz w pieprzu

0 (0 ocen)

  • 45 min

Szlachetna ryba . Co prawda czasy kiedy w domu pojawiały się ryby złowione kilka godzin wcześniej przez męskich członków rodziny dawno minęły , ale za to systematycznie jąkupuję

  • 45 min

Składniki:

  • 2 filety małego sandacza
    1/2 cytryny
    sól
    pieprz mielony
    1 łyżeczka czerwonego marynowanego pieprzu
    1 łyżeczka zielonego marynowanego pieprzu
    olej z pestek winogron
    2 łyżki masła
    mąka do oprószenia ryby
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Sandacz w pieprzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sandacz 1. Filety * umyć , osuszyć , ułożyć w pojemniku. Zalać 1/3 szklanki oleju, sokiem z cytryny . Posypać mielonym pieprzem z obu stron ( po szczypcie ) i odrobiną soli. Do marynaty dodać pieprz ziarnisty czarny, pieprz marynowany zielony i czerwony .Zostawić na 30 minut ( w tym czasie kilka razy przewrócić ).
  • sandacz 2. Wyjąć z marynaty . Osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych .
  • sandacz 3. Oprószyć mąką .
  • sandacz 4. Odsączyć z marynaty zielony i czerwony pieprz .
    Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na rozgrzanym sandacza na rumiano z obu stron - dorzucić marynowany pieprz. . Gdy jest gotowy dołożyć masło i niech się ,, spieni".

Porady

Podawać z ziemniakami z wody posypując marynowanym pieprzem i natką pietruszki. Solić na talerzu. * Wszystko zależy jakiego sandacza kupujemy . Ja kupuję z reguły całego , wypatroszonego , oskrobanego bez głowy ( a szkoda bo by sie do zupy przydała ). Filetuję , a kręgosłup , ogon , boczne skrzela odkładam na zupę ( dodaje kawałki od innych ryb które kupuję ).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Sandacz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować