Sandacz w śmietanie

4.51 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ryba jest smakowita. Doskonała jako przystawka podczas uroczystości rodzinnych, jak np. Wigiliaczy imieniny. Może też stanowić danie obiadowe.

Składniki:

  • ● 5-6 małych lub 2-3 duże filety sandacza
    ● mąka pszenna
    ● olej
    ● 250 ml gęstej śmietany 18-proc.
    ● 100 ml przegotowanej wody
    ● 2 cebule
    ● sól
    ● pieprz
    ● maggi
    ● kilka gałązek natki pietruszki (może być suszona)
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sandacz w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sandacz w śmietanie 1. Filety myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem (duże przekrawamy na pół) i solimy.
    Panierujemy w mące. Na patelni
    rozgrzewamy olej i na gorący
    wkładamy kawałki ryby i smażymy
    na złoty kolor. Następnie
    rybę układamy w głębokiej patelni
    lub płaskim rondlu. Cebule
    obieramy, kroimy w kostkę i posypujemy
    filety.
  • 2. Przygotowujemy sos: śmietanę
    mieszamy z wodą, wlewamy
    odrobinę maggi i doprawiamy
    do smaku solą i pieprzem.
  • Sandacz w śmietanie 3. Sosem zalewamy filety i gotujemy
    na małym ogniu, aż cebula
    zmięknie, a sos zgęstnieje. Wykładamy
    na półmisek i dekorujemy
    listkami świeżej natki lub
    oprószamy suszoną
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sandacz

Notka redakcyjna

PPK_12-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować