Salsa pomidorowo paprykowa ... z chili

4.5 (177 ocen)

  • 4 godz.

Salsę najlepiej robi się z przyjaciółkami, przy pogaduszkach szybciej sie obiera, kroi i miele. Świetny dodatek do kanapek, grillowanych dań, pizzy, chipsów, zupy pomidorowej lub sosu.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Podane składniki po ich obraniu
    5 kg pomidorów najlepsza odmiana lima
    2 kg czerwonej papryki
    1 kg marchwi
    1 kg cebuli
    10 ostrych małych papryczek
    40 dag świeżego czosnku
    20 dag cukru
    ½ litra oleju
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Salsa pomidorowo paprykowa ... z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • salsa pomidorowo paprykowa z chilii 1. Wszystkie owoce, warzywa obieramy, z pomidorów wycinamy „ogonek”.
    W maszynce do mielenia mięsa mielimy najpierw pomidory i przelewamy od razu do dużego garnka i gotujemy jakieś 60 -90 min (w zależności od tego czy pomidory są mięsiste czy wodniste) często mieszamy żeby się nie przypaliły
    Następnie dodajemy zmieloną marchewkę i cebulę po około godzinie dodajemy zmieloną paprykę
    Papryczkę chili i czosnek mielę na najmniejszym sitku i dodaję do całości (oczywiście ich ilość będzie odpowiedzialna za ostrość salsy, w tej ilości jest OSTRA)
    Gotujemy jeszcze wszystko razem ½ godziny, żeby powstała gęsty sos
    Na koniec dodajemy cukier i olej i łyżeczkę soli , pilnujemy żeby się nie przypaliło jeszcze kolejne ½ godziny.
    Salsę wkładamy do małych słoiczków i pasteryzujemy, w piekarniku z termoobiegiem jakieś 15-20 min

Porady

cukier dodajemy na samym końcu żeby sie nie przypalił

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować