Ognista salsa pomidorowo - paprykowa

  • wyświetlono: 510 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Ognista salsa pomidorowa z czosnkiem i papryczką chilli to świetna propozycja na każdą imprezę, gdzie sprawdzi się jako dip. Uwielbiam też taką salsę, jako świeży dodatek do pieczonych mięs i dań meksykańskich.

AnetaJ

Składniki

3-4 pomidory
1 duża cebula
1 papryka czerwona
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
przecier pomidorowy
sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, czosnek, chilli
oliwa

Sposób przygotowania przepisu:

Ognista salsa pomidorowo - paprykowa

  • 1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę również kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili siekamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę i paprykę. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pomidory. Dolewamy szklankę wody i dusimy chwilę na patelni pod przykryciem.
  • 3. Połowę gotowego sosu miksujemy blenderem na gładką masę i łączymy z częścią niezmiksowaną. Salsę doprawiamy ulubionymi przyprawami i przecierem pomidorowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatapaprykaPomidoryczosneksoschillidipsalsaOgnista salsa pomidorowo - paprykowa

Komentarze

Podobne przepisy

salsa

Dodane przez: joanna30

Salsa

Na ciepło doskonała do pieczonego...

Pikantna salsa

Dodane przez: jacekwkuchni

Pikantna salsa

Świetna ostra salsa, dobra do chipsów...

Dodane przez: PolskaGotuje

Śledzie w pomidorowej salsie w wydrążonej...

Elegancka przystawka ze śledzi...

Śledzie salsa

Dodane przez: anetamlp

Śledzie salsa

Pyszne śledzie w słodko-kwaśnym...

Śledzie w sosie salsa

Dodane przez: AngeliqueVonD

Śledzie w sosie salsa

Połączenie ryby po grecku i koreczków...

Tuńczykowa salsa...

Dodane przez: Kasia508

Tuńczykowa salsa

... i na grzaneczki i do sałateczki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE