Sałatka ze szpinaku, gruszki, moreli z pestkami dyni i sezamu

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Szpinak ostatnio często gości w mojej kuchni ale w postaci sałatki po raz pierwszy. Połączyłam go z gruszką i morelą i wyszła bardzo smaczna sałatka a pestki dyni i sezamu dodają jej wyjątkowego smaku

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    100 g listków szpinaku
    1 duża gruszka
    3 dojrzałe morele
    7 łyżek pestek dyni
    3 łyżki sezamu
    10 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
    sól
    odrobina oliwy lub oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ze szpinaku, gruszki, moreli z pestkami dyni i sezamu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak myjemy, osuszamy, rozkładamy na talerzach. Gruszki i dwie morele myjemy, wydrążamy pestki, kroimy w kostkę, układamy na szpinaku.
  • 2. Dynię i sezam prażymy na delikatnie natłuszczonej patelni, posypujemy po sałatce.
  • 3. Jedną morelę rozcieramy dokładnie blenderem, łączymy z oliwą lub olejem rzepakowym, przyprawiamy solą, mieszamy i skrapiamy sałatkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_09-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować