Konfitura z dyni i moreli

4.5 (195 ocen)

  • Dla 4 osób

Delikatnie korzenna, słodka, zdrowa i pyszna konfitura z dyni ;)

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500 g dyni
    1 kg słodkich moreli
    5 goździków
    laska cynamonu
    około 5 cm kawałek świeżego imbiru
    szklanka cukru żelującego
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Konfitury

Konfitura z dyni i moreli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy ze skórki, usuwamy nasionka i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Morele parzymy wrzątkiem, ściągamy skórkę, wycinamy pestkę i kroimy w kostkę.

    Owoce przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy goździki, cynamon oraz starty drobno imbir. Całość zasypujemy cukrem żelującym i gotujemy na niewielkim ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Pod koniec wyciągamy laskę cynamonu.

    Gorącą konfiturę z dyni przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Dynia Goździki Imbir Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować