Sałatka z wędzonym tofu, suszonymi figami i jajami przepiórczymi

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dzień dobry! Mamy grudzień, a za oknem ponuro i zimno. Na taką pogodę jak dziś, proponuję zdrową, lekką i pożywną sałatkę pełną słonecznych kolorów :) Wyrazista rukola i pomidorki daktylowe doskonale komponują się ze słodkimi figami, wędzonym twarożkiem sojowym i delikatnymi w smaku jajkami przepiórczymi. Całość otula słodki sos winegret z dodatkiem miodu i octu z czerwonego wina.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na 2 porcje)

    - 50 g rukoli
    - 130 g pomidorków daktylowych
    - 100 g wędzonego tofu
    - 10 jaj przepiórczych
    - 6 suszonych fig

    VINEGRET ROSSO
    - 4 łyżki oliwy z oliwek
    - 2 łyżki octu z czerwonego wina
    - 1 płaska łyżka miodu
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z wędzonym tofu, suszonymi figami i jajami przepiórczymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę z oliwek łączymy z miodem i octem z czerwonego wina, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • 2. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo z dodatkiem soli (wtedy nie pękną i będą się łatwiej obierać po ugotowaniu). Pomidorki daktylowe i jajka kroimy na pół, tofu w małą kostkę, a figi siekamy na mniejsze kawałki. Do wszystkich składników dodajemy listki rukoli. Sałatkę podajemy z wcześniej przygotowanym sosem vinegret rosso. Życzę smacznego! :)

Porady

Do sałatki możemy dodać także ulubione orzechy lub ziarna. Sałatka idealnie nada się na pierwsze i drugie śniadanie, kolację lub posiłek do lunch boxa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować